sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Vuosilista tulee kun tulee

Kun viime vuonna poistin vuosihittilistasta albumipistesarakkeen, oli vaikea arvioida, miten muita kertoimia (striimi, radio, lataus) pitää muuttaa, että lista säilyisi vertailukelpoisena aikaisempien kanssa. Lopulliset painotukset tulevat vasta sitten, kun kaikkien viimevuotisiksi luokiteltujen hittien koko pistepotti on kasassa.

Syksyllä näytti siltä, että kertoimia on syytä korottaa ja tämän seurauksena isoimmat menestykset Shape of You ja Despacito ehkä nousisivat taistelemaan 2010-luvun suurimman hitin tittelistä. Loppuvuonna laskelmiin kuitenkin ilmaantui paljon pitkäikäisiä melko suuria hittejä. Koska pistekerroin määriytyy sijojen 10, 30, 50 ja 100 keskiarvojen mukaan, tuo keskisuurten massa madaltaa kaikkien hittien saldoa.

Pitkäikäisyyteen vaikuttaa erityisesti radio – esimerkkinä Roope Salminen & Koirat ft Ellinoora -yhdistelmän Tanssi se ulos. Jo viime toukokuussa julkaistu sinkku nousi toissapäivänä parhaalle sijalleen kuutoseksi Suomipopin jättiluukutuksen ansiosta. Tiedä sitten yrittääkö Nelonen tähdentää, että ”kyllä me soitetaan Maikkarilla esiintyviäkin laulajia, ei meillä oo boikotteja”? Salminenhan juontaa Putousta.

Potentiaalinen hittivuosilistan ennätysviivästyttäjä on Pikku G:n Solmussa. Suoratoistossa sen huippu oli selvästi vuoden 2017 puolella, mutta radiot ovat löytäneet sen vasta hiljattain (sija 23). Striimatuimmat-listallakin Solmussa tulee alaspäin niin hitaasti, että sillä on ainekset edetä kokonaispisteineen lähelle kärkikahinoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti