tiistai 27. maaliskuuta 2018

Italialainen solmu

Viime viikon Striimatuimmat-listalla Cledos (Made in Italy) ja Pikku G (Solmussa) jakoivat 11. sijan. Myyntitilastoissa jaetut sijat ovat olleet yleisiä hiipuvan volyymin takia, mutta viikkotasolla noissa korkeuksissa liikutaan 300.000 striimin tasolla, jolloin tasatilanne on jo joltinenkin sattuma.

Itse asiassa voi olla, että liikutaan vielä korkeammallakin – raakaa numerotietoahan saa vain Spotifysta, eikä muiden suoratoistopalveluiden markkinaosuuksia tiedetä. Tuo on muutoinkin kaikkien virallisten listojemme ongelma: kun meille kerrotaan vain sijaluvut, emme saa esimerkiksi tietää, mikä ykkönen on ollut ylivoimainen ja mikä poikkeuksellisen täpärä. Tuohan on olennainen osa etenkin Britannian listakulttuuria.

Spotifycharts.comissa on esillä vanhoja viikkolistoja viime vuoden alusta. Katsastin, onko tänä aikana käyty poikkeuksellisen täpäriä kärkikamppailuja, ja tiukin oli päivätty 16.2.2017: Ed Sheeranin Shape of Youn viikkosumma oli 651.720, Mikael Gabrielin ja Isac Elliotin Liikaa sussa kiin 650.838. Jälkimmäinen oli edellisen viikon ykkönen.

30.3.2017 Shape of Youn pudotti Spotify-huipulta 17 tuhannen erolla Robinin Hula hula. Tässä on kiintoisaa se, että Hula hula ei koskaan yltänyt Striimatuimmat-listalla ylemmäs kuin viitossijalle, jota se sitten piti kuusi viikkoa. Tilastojen laadintahaarukat eroavat toisistaan yhdellä päivällä – toinen menee kiinni keskiviikkona, toinen torstaina – mikä tässä tapauksessa oli poikkeuksellisen ratkaiseva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti