sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Albumilista 28/2017

Myynnin ja suoratoiston painoarvosuhde albumilistalla on tunnetusti salaisuus, mutta näin hiljaisena julkaisuaikana systeemi taitaa pyöriä lähes pelkän striimin varassa. Esimerkiksi Itunesin ostetuimpana albumina komeillut Jay-z:n 4:44 ei mahtunut Top 50:een, koska sitä voi striimata ainoastaan Tidalin kautta.

Albumit
 1.  (4)  Haloo Helsinki!: Hulluuden highway
 2.  (2)  DJ Khaled: Grateful
 3.  (3)  Imagine Dragons: Evolve
 4.  (1)  Calvin Harris: Funk Wav Bounces Vol. 1
 5.  (6)  Ed Sheeran: ÷

Kaksi edellistä ykköstä Imagine Dragons ja Calvin Harris ovat juuri niitä artisteja, joiden suhdanteet kohenivat olennaisesti heti kun striimit alkoivat vaikuttaa albumilistaan. Nyt niiden ohi kärkeen palasi kahdeksan viikon tauolta Hulluuden highway.

12.  (–)  Nicumo: Storms Arise
19. (25)  Radiohead: OK Computer
26. (32)  Haloo Helsinki!: Kiitos ei ole kirosana
37.  (–)  Travis Scott: Birds in the Trap Sing McKnight
50.  (–)  21 Savage: Issa Album

Nicumo onnistui kakkosalbumillaan puolittamaan debyytillä saavuttamansa sijoituksen. Ruisrock-keikka nosti tilastoon Travis Scottin viimevuotisen levyn. Kiitos ei ole kirosana on vaivihkaa edennyt 137 viikkoineen historian pitkäikäisimmäksi kotimaiseksi lista-albumiksi.
    OK Computer nousi vuonna 1997 Suomessa vain sijalle kymmenen, ja varauduin sen kohutun uusintajulkaisun yltämiseen jopa korkeammalle. Ties vaikka vielä yltäisikin – se on vaisun alun jälkeen kerännyt sijat 34–25–19.

3 kommenttia:

  1. Mikä albumilista tämä on jos se perustuu edes osittain suoratoistoon?

    VastaaPoista
  2. Sen verran Jay-Z:n levystä, että sitä pystyi viime viikolla striimaamaan myös Apple Musicin, Google Playn, Amazon Primen ja muiden ainoastaan kuukausimaksullisen version sisältävien palveluiden kautta. Sen sijaan se ei ole striimattavissa Spotifyssa tai Deezerissä, koska näillä palveluilla on myös ilmainen eli mainosrahotteinen versio ja siitähän Jay-Z ei diggaa yhtään. Vaikka 4:44 oli Suomessa sekä itunesin ladatuin että Apple Musicin striimatuin koko viikon, niin silloinkaan albumilla ei ole mitään asiaa TOP 50 listalle. Tämä kertoo kaiken Spotifyn vallasta myös albumilistalla.
    Jenkeissä ja Briteissä albumi/biisi pystyy pärjäämään ilman Spotifyä, koska tämän osuus maiden audiostriimimarkkinoista on 'vain' 60-65 prosenttia. Suomessahan Spotifyn osuus on noin 90% audiostriimimarkkinoista. Jenkeissä 4:44 oli viime viikon striimatuin albumi ja levyn biisejä oli Streaming Songs top 50- listalla sijaluvuilla 2,4,8,10,11,26,30 ja 31. Briteissä 4:44 oli toissa viikolla striimatuimpien albumien listalla sijalla 32. (vain Tidalin striimit) ja viime viikolla viides ilman Spotifyn striimejä.
    Sami

    VastaaPoista