Puolivuotiskatsausta kootessani huomasin, että vaikka vuoden alussa korotin latauslistabiisien pääsykynnystä hittiarkistooni, tuo arkisto karttuu silti liian nopeasti. Myös striimihittien kynnystä on syytä korottaa sijasta 50 sijaan 40, jotta eri vuosien painoarvot arkistossa pysyisivät tasaisempina. Pisteytyskaavanikin toimii huonommin noin isoilla numeroilla, se on räätälöity Top 40 -mittaan.
Tämä oli huojentava päätös, sillä minua on jo pitkään häirinnyt 50 hittiä -aikakauden (1992–2007) matala arkistokynnys, ja voisin nyt kerralla siivota kaikki sijojen 41–50 väliset merkinnät unholaan (siis hitit, ei albumeita). Top 40 on hyvä raja, sitähän käytin jo 1960-luvun osalta, vaikka Suosikin singlelista oli yltiöpäisimmillään jopa sadan nimikkeen mittainen.
Voisi kuvitella syntyvän rajua jälkeä, kun poistaa 15 vuoden ajalta kaikki sijoille 41–50 jääneet hitit, mutta tosiasiassa valtaosa niistä sai pitää paikkansa. 50 hittiä -listalle pääsy usein edellytti Top 20 -sijoitusta singlemyynnissä tai radiosoitossa, ja nuo kriteerit yhä säilyvät. Tyypillinen raakattu oli joko Radio Suomessa tai Radiomafiassa paljon soinut albumiraita, ja sellaiset sietikin raakata.
Suursiivous oli sananmukaisesti puhdistava kokemus. Toki roskiin lensi muutama hyvä biisi ja maukas anekdootti, mutta se on pieni harmi. Oli useimmiten vain ilo nähdä tietyn aikakauden artistien suhteettoman pitkien ansioluetteloiden lyhenevän.
Kuka sitten sai siipeensä? Kolme hittimerkintää sijoilta 41–50 menettivät Coldplay, D.A.D, Samuli Edelmann, Macy Gray, Joel Hallikainen, Kingston Wall, Kirka, Kaija Koo, Kaija Kärkinen & Ile Kallio, Anne Mattila, Tuomari Nurmio, Red Hot Chili Peppers, Sami Saari, Topi Sorsakoski, Kari Tapio, Shania Twain, Yö ja Yölintu. Peräti neljästä joutuivat luopumaan Jamiroquai, Miljoonasade, Neljä ruusua, Jari Sillanpää ja Sir Elwoodin hiljaiset värit. Eniten typistettiin kuitenkin Mamban cv:tä, josta katosi kuusi biisiä.
Kokonaan arkistosta katosi parikymmentä esittäjää, joista ehkä paria jää kaipaamaan kuriositeettina: Den glider iniä veisanneet Nick Borgen & Tre kronor sekä Anssi Kelan vanha bändi Pekka ja susi… Mutta tuleekohan kenellekään näitä ikävä: The Calling, Blu Cantrell, Cristiana, Marie Claire d’Ubaldo, Francis Dunnery, Electronic, Tania Evans, Grass-Show, Kari Hirvonen, Hunajamelonit, Jouka, Kalle Päätalo, Kuopus, The Lemonheads, Mansun, Teppo Nuorva, Puretone, Rock Ola & Charades, Pasi Ruohonen, Petri Saarela, Sirokko, Tuovi, Urge Overkill ja Simon Webbe?
Striimatuimmat-listan viimeinen kymmenikkö on siis tästedes myös pisteytystutkan ulkopuolella. Tämä aiheutti vain pieniä muutoksia – poikkeuksena Mikko Harju, joka sai viime viikolla ekan oikean arkistomerkintänsä singlellä Taivas ei oo rajana (#38). Hänen kolme aiempaa striimivisiittiään pysähtyivät sijoille 41, 48 ja 50.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti