Wikipedia, hyvä vai huono renki, hyvä vai huono isäntä? Itse en ole sen sisältöön koskaan kajonnut, mutta lähteeksi olen näköjään kelvannut. Huonosti hakuoptimoituun Sisältää hitin -sivustoon jopa tullaan useammin Wikipedian kuin Googlen kautta – ja ihmeen monesti sen vieraskielisiltä sivuilta.
Suomalaisia listatietoja päivitetään sinne laajasti, jämptisti ja nopeasti, mutta ihme mölähdyksiäkin mahtuu sekaan. En niitä vasiten esiin ronki, mutta usein kun kuulee vaikkapa radiossa annettavan levyistä vähintäänkin arveluttavia taustatietoja, tekee mieli tarkistaa, onko ne katsottu Wikipediasta – ja lähes aina on, etenkin jos juontaja ei erikseen tietolähdettään mainitse.
Hiljattain kuulin Radio Suomessa juontajan kommentoivan kärkevästi Dingon Levoton Tuhkimo -biisiin ja hänen aiempaan juontoonsa liittyvää shoutbox-viestiä ja puolustelevan itseään harvinaisen oudon ”faktan” avulla. Ja sieltähän se löytyi sanasta sanaan, Wikipediasta. ”Levoton Tuhkimo oli 20 viikkoa Yleisradion TOP-listalla, kunnes Yleisradio muutti listan sääntöjä ja rajoitti kappaleiden listaviikkojen määrää.”
Mikä mahtoi olla tämä Yleisradion TOP-lista? Mitä se mittasi, mitkä olivat sen säännöt (ennen ja jälkeen muutoksen)? Missä sitä esitettiin, ja esitettiinkö todellakin joka viikko? Muulloinkin kuin vuonna 1984? Ja vielä suurin arvoitus: mistä tämä disinformaatio on peräisin, yleensähän sivun lopussa on mittava rimssu lähteitä?
Levoton Tuhkimo -sivun ainoaksi lähteeksi on merkitty ”Listalevyt: Dingo”, ja kun tätä kryptistä sanaparia klikkaa, päätyy minun Sisältää hitin -sivustooni. Auts.
Tarkoitetaankohan tuolla Ylen listalla Jokamiehen listaa? Sitä ainakin lähetettiin vielä 1984. Tiedon lähteestä ja paikkansapitävyydestä en osaa sanoa mitään.
VastaaPoistaSisältää hitin -sivustosta ja Levottomasta Tuhkimosta puheen ollen: kappaleen radiolistasijoituksen vieressä on ajatusviiva. Onko sillä jokin merkitys, vai onko kyseessä vain virhe?
Aa, se on kopioitaessa muuttunut, sen ysin pitäisi olla suluissa.
VastaaPoistaEi Jokamiehen listakaan tullut niin usein, että sen läsnäolot olisi voinut mitata viikkoina.
Kyseessä oli todennäköisesti Rockradion Rokkimittari (siis ei oikea lista). Tässä formaatissa 6 ( tai 8) biisiä taisteli joka viikko jatkopaikasta. Kolme (tai neljä) puhelinäänestyksessä eniten ääniä saannutta pääsi jatkoon ja seuraavalla viikolla ne saivat kolme (tai neljä) uutta haastajaa. Muistan, että kesällä 1984 viikosta toiseen samat biisit pääsivät jatkoon ja yksi niistä oli Levoton Tuhkimo ( muut olivat muistaakseni Eppujen Nyt Reppuni Jupiset ja Popedan Matkalla Albamaan). Nimenomaan Dingo oli ykkönen viikosta toiseen. Siispä jossain vaiheessa syksyllä 84 sääntöjä muutettiin, niin että kuuden viikon jälkeen biisi pääsi taivashitiksi ja samalla se poistettiin kilpailusta.
VastaaPoistaKun yritin netistä etsiä lisätietoja Rokkimittarista, niin löysin väitteitä, että ennen Dingoa ainakin Pellen Moottoritie ja Yön Likaiset Legendat olisivat olleet niin suosittuja, että Rokkimittarin sääntöjä piti muuttaa, kun niitä ei muuten saatu putoamaan listalta. Näistä en tiedä, mutta Dingon tapauksen muistan.
Rokkimittari oli osa Rockradiota koko sen historian (1980-1990) ajan muuttuen Mitä Hittiä-äänestykseksi Radiomafian myötä.
Sami
No niin, löytyihän se sopivasti mielikuvituksen rajoja kutitteleva "yhteys" tosimaailmaan.
VastaaPoistaMuistan Rokkimittarin lähinnä vain sitä kautta, kuinka mua harmitti tuo myös Hittimittarista tuttu "äänestä jatkoon" -ohjelmaidea. Aivan liian niukkaa ohjelma-aikaa tuhlattiin joidenkin biisien joutavaan uudelleenpyörittämiseen. Okei, ne olivat suosittuja, mutta niin olivat monet muutkin biisit, jotka eivät koskaan päässeet edes ehdokkaiksi.
(Oon monesti miettinyt, ovatko mittareiden ja esimerkiksi Levyraadin biisivalitsijat oikeasti tajunneet, kuinka suurta valtaa he käyttivät. Ehkä hyvä jos eivät tajunneet, valtahan turmelee aina käyttäjänsä.)