sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Pyhäpojan pyhäyllätys

Levytuottajana ja sanoittajana jo vuosikymmeniä tunnettu Ilkka Vainio aiheutti aidon yllätyksen debytoimalla albumilistan kakkosena. Onhan miehellä resursseja – Villin pyhäpojan julkkaritkin pidettiin Tangomarkkinoilla – mutta 55-vuotiaan artistin esikoislevylle ei juuri ole olemassa menestysmalleja. Hänhän on iäkkäämpi kuin isänsä Juha Vainio (1938–1990) oli kuollessaan. Isäkään muuten ei yltänyt koskaan kakkossijaa korkeammalle. Kyseessä on historian paras isä-poika-sijoituspari. Äiti ja tytär on nähty erillisillä albumeilla ykkösenäkin, nimittäin Maarit ja Janna Hurmerinta.

Virallinen Top 50 -striimauslista on nyt 12 viikkoa vanha, eikä mukaan mahdu enää montakaan ensimmäisessä tilastossa mukana ollutta biisiä. Vaihtuvuus ei silti ole niin vilkasta, ettei tämä pikavisiitti herättäisi poikkeuksellisuudellaan huomiota: tubettajista televisiokasvoiksi edenneet Lakko & Herba debytoivat viime viikolla 13:ntena, mutta Aamuyö pysyi listalla vain yhden viikon. Tarkemmat vaiheet oli pakko katsastaa Spotifyn päivälistoista, jotka antoivat tällaisen sijoitusketjun: 50–5–10–10–15–25–41–48.

Tuontyyppinen liikesarja on toki tuttu myyntipohjaisesta listahistoriasta, mutta silloin asetelma on/oli toisenlainen: uskolliset fanit ostivat fyysisen äänitteen heti sen ilmestyessä. Jos lista olisi rekisteröinyt sen, kuinka paljon ja pitkään nuo fanit kuuntelivat ostostaan, levy olisi pudonnut hitaammin. Kuuntelumittaushan on olennaisesti pidentänyt albumien keskimääräistä listallapysymistä – täyden vuoden läsnäoloon yltää seuraavaksi kahden viikon päästä Major Lazer.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti