keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Mutkikasta suoratoistoa

Ensimmäinen virallinen striimauslista esiteltiin perjantaina NRJ:llä ja ilmaantui sunnuntaina myös Musiikkituottajien sivuille. Ensimmäinen sekaannuksen aihe on se, että toisen tilaston mitta on Top 40 ja toisen Top 50. Toinen on se, että Suomen virallinen lista -sivustossa on yhä esillä myös suoratoistovetoinen Top 20 -singlelista. Se eroaa striimilistasta vain niin, että sijat 5–6, 8–9 ja 19–20 ovat vaihtaneet keskenään paikkaa.

Kaikilta noilta listoilta puuttuu Petri Nygårdin Pannaan Suomi kuntoon, vaikka se debytoi Spotifyn päivälistan kahdeksantena jo viime viikon maanantaina ja on juhlinut sen jälkeen ylivoimaisena ykkösenä. Saneleeko Spotify jotenkin laadinta-ajankohdan? Erikoisena sattumana on pidettävä sitä, että spotifycharts.comin viikkolistapalvelu on hyytynyt ja näyttää tuoreimpana viikkolistana 21.4. tilannetta, eikä ”pelkkää” Spotify-kuuntelua täten voi viikkotasolla verrata virallisiin kokonaistuloksiin. Niissähän mukana ovat myös Apple Music, Deezer ja Google Play.

Tärkeintä kuitenkin on se, että meillä vihdoin on kunnollisen mittainen single/hitti/suoratoistolista, on sitten minkä niminen tahansa. Nyt pitäisi päättää, minkä mitan aion huomioida arkistoissani ja vuosilaskelmissani. Top 50:llä on henkinen yhteys edesmenneeseen 50 hittiä -listaan, mutta koska pisteytän radiolistastakin vain 40 parasta, luulisi saman riittävän myös suoratoistoon. Päätänpä tässä pidemmän listan hyväksi, tällä perustelulla: Top 50 -sija vaatii viikkotasolla yli 150.000 striimiä, ja se on suuri luku.

2 kommenttia:

  1. 'Pannaan Suomi kuntoon' päivästriimauksien perusteella listan laadinta-aika on keskiviikko-tiistai. Sillä biisi jäisi maanantain ja tiistain striimauksella juuri top 50:n ulkopuolelle. Jos taas siihen lisää vielä keskiviikon striimaukset, niin biisin pitäisi olla listan TOP 30:ssä.
    Sami

    VastaaPoista
  2. Spotifycharts.com saatiin näköjään tänää korjattua ja puuttuvatki päivät lisättyä. Ehdin kans jo miettiä et nytkö se jo hyyty. Ja tosiaan olis kiva tietää et mikä toi uuden striimilistan aikaväli mittaukses on, onko se sama ku spotifyn? Mut tosi kiva et uus on pidempi ku 20

    VastaaPoista