keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Vokabuläärisyyksiä

Music Control -listapaneeliin kuuluvat radioasemat ovat kuin vokaaleja. Etuvokaalit Y,Ä,Ö ja takavokaalit U,A,O eksyvät vain ani harvoin samoihin sanoihin (paitsi tietysti yhdyssanoihin). Vokaaliharmonialtaan neutraalit etuvokaalit I,E rakentavat yhteyttä kahden ryhmän välille.

Radioasemien takavokaaleja ovat Iskelmä ja Radio Suomi, etuvokaaleja puolestaan Yle X, NRJ, The Voice ja ehkä myös Radio Rock. Neutraalimpien Radio Novan, Radio Aallon ja Suomipopin musiikkilinjaukset voivat myötäillä sekä iskelmäradioita että nuorisoradioita. On hyvin vaikeaa saada sama biisi soimaan noilla kaikilla.

Radiolistaa johtava Laura Närhen Tämä on totta ja sen edeltäjä, Lady Gagan Alejandro, ovat onnistuneet pyörimään pop-painotteisuudestaan huolimatta myös Iskelmässä. Aikuisorientoituneempi Teleksin Kotimatkalla on puolestaan kerännyt muutamia soittokertoja NRJ:ltä ja The Voicelta ja ylsi listakolmoseksi. Tämän viikon nelonen, Kaija Koon Vapaa, ei Apulanta-yhteydestään huolimatta saanut kuin yhden pyöräytyksen Voicelta – muuten pisteitä antoivat soittomääräjärjestyksessä Iskelmä, Nova, Sun FM ja Suomipop.

Yleensä listan paraatipaikoille riittää yhdistelmä AEIOU tai EIYÄÖ – edellyttäen, että E tai I tarkoittaa Radio Novaa, joka on taas kevätkokeilunsa jälkeen nostanut suosikkibiisiensä rotaatiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti