torstai 30. syyskuuta 2010

Poski edellä, muu naama perässä

Kun Cheek viimevuotiseen tapaan debytoi albumilistan ykkösenä ja Paleface piti kakkospaikkansa, tekisi mieli nostaa hattua. Ei välttämättä suomalaisen hiphopin kaksoisjohdolle (levyt ovat niin erityylisiä, että niputus tuntuu mielivaltaiselta), vaan sille, että kärjessä on kaksi pienen levy-yhtiön (Rähinä ja XO/Exogenic) julkaisua.

Myös sinkkutilaston huipulla on sangen pienten piirien eli Apulanta-merkin julkaisu. Yli 30 vuotta Maukka Perusjätkän ykköshittien Säpinää ja Vaatteet taustalaulujen jälkeen Kaija Koo on vihdoin kärjessä omalla nimellään. Vaikka Koo-albumeita on kaupattu kuin leipää, tähän asti paras singlesijoitus oli Tule lähemmäs beibille (1993) merkitty seitsemän. Vapaa eteni myös radiolistan kakkossijalle, jollaisia artistilla oli ennestäänkin viisi – ainoa ykkönen on Unihiekkamyrsky (1997).

Uniklubi ei pystynyt jatkamaan neljän aiemman studioalbuminsa kolmosputkea, vaan Kultakalat debytoi seitsemäntenä. Heti perässä on Amorphisin vanhoista biiseistä uudelleenlevytetty Magic & Mayhem. Irinan kokoelma jäi 11:nneksi ja Serj Tankianin toinen soolo pari askelmaa edeltäjästään (14). Duettokohu ei nostanut Sealiä kuin 26:nneksi, ja ex-hittibändi Maroon 5 näyttäytyy vasta sijalla 44. Uutta CMX:ää vuoti markkinoille ennenaikaisesti sijan 35 edestä.

5 kommenttia:

 1. Kovasti ihmettelen kuka ihme ostaa cheekin albumin. Kaija Koon sinkkulistan ykköstila on aikamoinen yllätys, ottaen huomioon miten kuiva biisi on kyseessä.

  VastaaPoista
 2. Joo joo, Cheek kuuluu näihin, joiden dissailulla lunastetaan omaa vaihtoehtoisuutta/älykkyyttä/taiteellisuutta. En kuuntele juurikaan rapia, mutta Cheek on kyllä tätä höpinää parempi, hyvä riimittelijä ja tekijä. Harmi silti, ettei Paleface päässyt ykköseksi tälläkään viikolla, mutta mieluumin Cheek kuin Volbeat.

  VastaaPoista
 3. Volbeat on harvinaista rokkia, joka menestyy myös radioissa, vaikkei tulekaan jenkeistä eikä Suomesta. Kyllä mä näkisin että Volbeat loppujen lopuksi myy Suomessakin huomattavasti enemmän kuin cheet tai paleface

  VastaaPoista
 4. Tämä nyt ilmeisesti sitten on ensimmäinen kerta kun suomihiphopilla on kaksoisjohto? Tässä joskus kesällähän oli myös tilanne, että listalla oli poikkeuksellisen paljon suomiräppilevyjä yhtä aikaa (esim. 32/2010 = 6kpl + yksi entinen räppäri eli mariska ja yksi melkein räppäri eli jukkapoika ja yksi jenkkiräppäri), oliko sekin ennätys?

  VastaaPoista
 5. En tee enkä seuraa minkäänlaisia musiikkityylijaotteluihin perustuvia listoja tai ennätystaulukoita.

  VastaaPoista