sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Sydän laajenee

ÄKT:n sivuille on jälleen päivitetty tietoja kaikkien aikojen myydyimmistä albumeista Suomessa. Tiedot koskevat tukkumyyntiä ja ulkomaisten levyjen kohdalla vain virallisen maahantuojan osuutta, joka eri aikakausina on muodostanut varsin erisuuruisen osan todellisista markkinoista. Skeptisyydelle on siis sijansa, mutta nostan esiin pari muutosta.

1988 julkaistu ja laajennetulla cd-painoksella 1998 täydennetty Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen näyttää yhä keräävän noin 12.000 ostotapahtumaa vuodessa, mikä nostaa sitä tasaisesti. Kolme vuotta sitten se oli kotimaansarjan sijalla 22, nyt yhdeksäntenä summalla 162.063. Kuten helppo lienee arvata, ohessa varhaisemman version kansi.

Ulkomaansarjassa Michael Jacksonin Thriller loikkasi kerralla 91.609:stä numeroon 119.061, eli parannusta on yli 27.000 kpl! 25-vuotisjuhlaversio ja kuolemanjälkeinen noste eivät ainakaan listojen perusteella netonneet noin suuria lukemia, joten vanha tieto oli kai sitten tosi vanhaa. Sama juttuhan on kaikkien klassikkolevyjen tukkumyyntitietojen kanssa: niitä ehkä joku päivittää aktiivisesti, ehkä ei. Joka tapauksessa Thriller tilastoitui täten maamme myydyimmäksi ulkomaiseksi studioalbumiksi – edellä on vain kolme kokoelmaa.

Jacksonin This Is It -dvd julkaistiin joissakin maailmankolkissa lähes kuukausi meidän päivämääräämme (24.2.) aikaisemmin, mikä nettikauppojen aikakaudella tuntuu kummalliselta. Ensimmäisen viikon menekki oli pelkästään USA:ssa ja Japanissa kaksi miljoonaa (1,2 + 0,8), ja voinemme vain arvailla, kuinka suuri osa tästä lähti eurooppalaisille faneille.

2 kommenttia:

  1. En varmaankaan viitsi laskea 50suosikkia -listan uutta järjestystä kokonaan, koska muutoksia on tapahtunut niin vähän vuoden takaiseen tilanteeseen, mutta muutama muutos siellä on näköjään kuitenkin tapahtunut. Korkein niistä on sijan viisi vaihtuminen, kun Kari Tapio ohitti Smurffit. Michael Jackson nousee listalle noin sijalle 41.-42.

    VastaaPoista
  2. Muitakin kiinnostavia uudistuksia ÄKT:n sivuilla. Kultalevyjen myöntämisrajat: http://www.ifpi.fi/tilastot/myontamisrajat
    Jani.K

    VastaaPoista