maanantai 7. joulukuuta 2009

Ysistä nollaksi, nollasta ykköseksi

Kun vuosiluvun toiseksi viimeinen numero uhkaa vaihtua, popjournalismissa melkoiseen rooliin kohoavat monensorttiset vuosikymmenen parhaat -katsaukset. Listablogi voisi myös tarttua mahdollisuuteen, mutta katsotaan nyt. Vuosikoosteissakin on niin paljon pureskelemista, että 2000-lukuanalyysit aiheuttaisivat vain sekaannusta samaan saumaan ajettuina. Jos vaikka kesäsarjan rustaisi.

Kolmen vuoden takaisessa Sisältää hitin -kirjassani laitoin esittäjiä järjestykseen kokonaislistamenestyksen (albumit + hitit) perusteella ja erottelin myös toptenit eri vuosikymmenistä. 2000-luvun kuusi ja puoli ensimmäistä vuotta kattava laskelma tuntui osin yllättävältä sekä tuolloin että nyt. Kotimaisessa sarjassa näet Apulannan, Nightwishin ja HIMin edelle, The Rasmuksen taakse kakkossijalle summaantui – kuka muistaa – Tiktak!

Ulkomaanosastossa pärjättiin paljon vaisummilla lukemilla, ja paalupaikan vei niukasti Robbie Williamsin ulottuvilta Eminem. Miehen tämänvuotinen Relapse-albumi oli täällä selvä floppi – ei mitään asiaa Top 100 -vuosilistalle – joten Williams lienee menossa ohi. Toisaalta hänenkään vauhtinsa ei ole entisenlaista, eli kannattaa katsoa takaa-ajajia. Ettei vain tämäkin kisa päättyisi 1980- ja 1990-sarjojen voittajan Madonnan eduksi? Sen ehkä näkee joskus sitten jahka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti