lauantai 19. joulukuuta 2009

Tule joulu entinen

Latausaikakauden konkreettisimpia ilmentymiä ovat vuoden viimeisille listoille kerta kerran jälkeen palailevat jouluhitit. Siis niissä maissa, joiden tilastoihin kelpuutetaan kaikki äänitteet julkaisuajankohdasta riippumatta. Useimmissa Euroopan maissa ovat seinät riittävän leveällä, useimmissa Euroopan ulkopuolisissa eivät. Lieneekö loputon ilmiö vai päättyykö sitten, kun mattimyöhäisilläkin on musiikkitiedostosoittimet?

Sama tavara sieltä näyttää puskevan mukaan joka kerta. Laajimmasta kannatuksesta kilpailevat aina Mariah Careyn All I Want for Christmas Is You (1994) ja Whamin Last Christmas (1984). Carey on Norjan tuoreimmalla singlelistalla jopa kuudentena, mutta Wham on edellä Suomessa, Saksassa ja Ruotsissa numeroin 16–18–19. Careyn uuden albumin sinkkuvalinta I Want to Know What Love Is on tyypillisesti saanut tehdä kaikkialla tilaa 15-vuotiaalle sesonkiviisulle.

Britanniassa ja Irlannissa joulusuosikki (sijat 18 ja 13) on taas The Poguesin ja Kirsty Maccollin mainio Fairytale of New York (1987). Tuntuu, että mantereen puolella kelpuutetaan vain laulut, joiden nimessä on Christmas – esimerkiksi Whamin biisissä ei joulua juuri muualla olekaan kuin nimessä. Brittien omiksi jääviä ikivihreitä ovat myös Sladen Merry Xmas Everybody ja Wizzardin I Wish It Could Be Christmas Everyday (molemmat 1973).

Niin ikään umpibrittiläisenä pidetty Shakin’ Stevens yllättää: Merry Christmas Everyone (1985) komeilee Itävallan listalla! Chris Rean Driving Home for Christmas (1988) on levinnyt ainakin seitsemän maan tilastoihin. Ja mikähän senkin selittää, että Do They Know It’s Christmas (1984) on Ruotsin listalla alkuperäisenä, mutta kaikkialla muualla myöhäisempänä Band Aid 20 -versiona?

Suomessa sesonkihitin virkaa ovat tähän asti toimittaneet Vesa-Matti Loirin Sydämeeni joulun teen (1988) ja Katri Helenan Joulumaa (1978), mutta sellaiseksi voi lukea myös yhdeksänneksi kiivenneen Suvi Teräsniska -laulun Hei mummo. Vaikka se on mukana tuoreella Tulkoon joulu -albumilla, se julkaistiin jo 2007 Joulutarina-elokuvan soundtrackillä ja kävi 50 hittiä -listan 39:ntenä.

1 kommentti:

  1. Britanniassa listalla taitaa olla alkuperäinen Band Aid, mutta en tiedä onko mahdollista, että versiot lasketaan siellä yhteen, koska muita ei taida olla listafoorumeiden mukaan kahdensadan myydyimmän listalla. Tuntuu aika oudolta, ettei muita versioita myytäisi lainkaan listasijaan oikeuttavaa määrää.

    VastaaPoista