tiistai 29. joulukuuta 2009

Liikenneraportti maailmalta

Koko maailmaa koskeviin levymyyntitietoihin on useita syitä suhtautua skeptisesti, mutta haluan silti tunnustaa Media Trafficin olemassaolon. Kaksi saksalaisjätkää kokoaa viikko- ja vuosilistoja niin, että viideltä suurimmalta markkina-alueelta (USA, Japani, Saksa, Britannia, Ranska) lasketaan reaalilukemat (ei tukkumyyntiä) ja 29 pienemmästä maasta listasijoituksiin ja kokonaismarkkinoihin pohjautuvat arviot.

Tältä pohjalta duo on nyt julistanut, että vuoden 2009 menestynein albumi on Susan Boylen I Dreamed a Dream 6,2 miljoonan myynnillä. Kakkoseksi eteni Lady Gagan The Fame (5,8m), kolmoseksi The Black Eyed Peasin The E.N.D. (4,6m) ja neloseksi Taylor Swiftin Fearless (4,2m). Swiftiä kaupattiin jo edellisenä vuonna 18. sijan edestä, yli kaksi miljoonaa.

Tuokin jo riittää osoittamaan, että suomalaisten tuontisuosikit eivät käy kovin hyvin yksiin yleismaailmallisten (tai paljolti amerikkalaisten) trendien kanssa. Black Eyed Peas ylsi hiljaisena kesäaikana meidän viikkolistallamme vain 17:nneksi, eikä Swiftiä ole havaittu Top 40:ssä lainkaan. Toisaalta The Baseballsia on turha hakea maailma-Top 40:stä, ja Madonnan Celebrationkin on vasta sijalla 35.

Ilmiö yli muiden on kuitenkin Michael Jackson, joka sai 25 myydyimmän joukkoon peräti kahdeksan albumia! Koska eri markkina-alueet valitsivat eri kokoelmat päämielenkiintonsa kohteiksi, kokonaistilanteessa niiden ohi viitossijalle kiilasi Thriller 25, joka oli 2008-myynnissäkin jo sijalla 16. Sitä seuraavat Number Ones (6), This Is It (11), The Essential (13), King of Pop (19), Bad (20), Dangerous (24) ja Off the Wall (25). Kaikki siis muun muassa Celebrationin edellä...

Media Traffic mittasi noiden kahdeksan yhteismenekiksi runsaat 21 miljoonaa, mikä on ihan linjassa niiden arvioiden kanssa, että Jacksonin koko tuotantoa olisi albumimitassa ostettu 25–29 miljoonaa miehen kuoleman jälkeen – siis puolessa vuodessa. Maksulliset biisilataukset summaantuvat myös samoille tienoille, pelkästään USA:ssa niitä mitattiin yli 11 miljoonaa. Ihan kiva saldo artistille, joka kymmenen vuotta sitten systemaattisesti sivuutettiin useimmista ”vuosisadan vaikuttajat” -listauksista samoilla ansioilla.

4 kommenttia:

 1. Luulisin että Jacksonin albumimyynti jo Media Traffic -maissa menee helposti tuohon 25-29 miljoonan haarukkaan, kun tuohon 21 miljoonaan lisätään Historyn, Invinciblen ja erinäisten kokoelmien myynti. Maailmanlaajuisen myynnin täytyy olla yli 30 miljoonaa.

  VastaaPoista
 2. Joo, mutta tuossa on mitattu koko vuosi, ja alkuvuonnakin rekisteröitiin myyntiä ainakin King of Popille ja Thriller 25:lle. Jossakin mainittiin, että Jacksonin vanhoja Motown-levyjäkin olisi shipattu kesäkuun jälkeen muistaakseni 1,5 miljoonaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että Media Trafficin vuosilaskelmat käsitellään täällä. Tässä vaiheessa vuotta lista-asiaa tulvii niin paljon joka suunnalta.

  The E.N.D.in huono menekki Suomessa ihmetyttää kovasti. Ostimme Lady Gagankin suhteellisen kivuttomasti. BEP:n kaksi ensimmäistä hittilevyä myivät kultaa ja yhtyeen soundin ei luulisi olevan suomalaisille mitenkään outo. Toisaalta Fergien The Dutchess taisi jäädä täysin ilman listasijaa, joten ehkä se on paras vertailukohta.

  VastaaPoista
 4. Jacksonin hallinta albumipuolella oli häkellyttävää ja ainutlaatuista, mutta sinkkupuolellakin tapahtui kummia. Lady Gaga sai peräti 5 biisiä vuosilistan top 40:een.

  VastaaPoista