torstai 27. elokuuta 2009

Esteestä tuli hidaste

Taylor Swiftin Fearless-albumia ei ole näkynyt Suomen Top 40:ssä, mutta tähän viikkoon asti se oli vuoden ostetuin levy USA:ssa. Siis oli – tittelin on nyt ottanut äänite, jota niin ikään ei ole koskaan nähty Suomen Top 40:ssä: Michael Jacksonin Number Ones. Kyseessä on Jackson-kokoelmista se, joka sabotoitiin syksyllä 2003, kun yli 70 poliisia patistettiin ratsaamaan Neverland ”sattumoisin” levyn julkaisupäivänä.

Myöhäinen ykköspaikka on paitsi aika ironinen myös hämmästyttävä ilmiö moneltakin kantilta. Eri Jackson-levyjä on ollut tarjolla niin laaja sortimentti, että jonkun niistä valikoituminen kaikkien uutuusäänitteiden ohi edellyttää melkoista kokonaisvolyymia, etenkin myynniltään hiljaisena kesäsesonkina. Onhan Jackson täyttänyt muidenkin maiden viikkotilastot, mutta vuositasolle kesämenekki ei heijastu kovin vahvasti. Esimerkiksi vaikka The Essential on viettänyt kahdeksan viikkoa Suomen Top 4:ssä, se ei vielä kiipeä vuosilaskennassa kuin sijalle 30.

Number Ones ei tunnetusti ole kelvannut Billboardin virallisen albumilistan ykköseksi, mutta tilastokarsinointi on toisaalla toiminut myös Jacksonin eduksi. Kun The Essential juhli brittilistan kärjessä seitsemän viikkoa, niistä neljä viimeistä se ei ollut maan ostetuin albumi. Paremmin myytiin kokoelmalistalle eristettyä Now That’s What I Call Music 73 -tuplaa.

Number Ones ei siis ikinä ilmaantunut Suomen listalle, eikä Essentialkaan julkaisuaikanaan vuonna 2005. Kolmas hittilajitelma King of Pop (2008) nousi tuoreeltaan 29:nneksi ja kuoleman jälkeen 15:nneksi. Nettiarkistot tarjoavat sijaa 14 siksi, että viikolta 31 julkisuuteen pääsi jostain syystä listan korjaamaton versio, josta puuttui sijan 13 Kari Tapio -kokoelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti