maanantai 17. elokuuta 2009

|9| Milla

Listablogin kesäsarjassa esitellään 50 hittiä -listan (1992–2007) koko laadinta-aikakauden 50 menestyneintä kappaletta.

Anssi Kela: MILLA (RCA 2001)
Kokonaispisteet: 4310,81
Listaviikot: 18
Korkein sijoitus: 1
Korkein viikkopistemäärä: 344,31
Sijoitus singlemyyntilistalla: 1 (P)
Sijoitus Suomen Radiolistalla: 1
Kulttuurillinen merkittävyys 0–10: 4
Oma arvosana 0–10: 5

Milla oli jonkinlainen sivustakatsoja omassa menestyksessään. Kun Nummela-albumi hitteineen oli koko alkuvuoden kasvattanut suosiotaan, ekaan ennenjulkaisemattomaan, Minä ja Morrison -elokuvaa varten tehtyyn Kela-biisiin tartuttiin kuin siat limppuun. Se olisi voinut tehdä tekemättömän eli debytoida 50 hittiä -listan ykkösenä, mutta tyytyi nousuennätykseen, viikossa 49. sijalta kakkoseksi (pisteparannus 266 prosenttia). Cd-single lisättiin sellaisenaan Nummelan uuteen painokseen ja on siten tavallaan Suomen äänitehistorian myydyin single (yli 10000 itsekseen ja lähes 50000 osana Nummelaa).

6 kommenttia:

 1. Millan teksti on hauska. Eka säkeistö menee näin:

  "Mul on sängyssäni mies
  sen olkaan tatuoitu on Jack Nicholson
  Se makaa alasti ja nukkuu
  ja mä mietin kuka helvetti tuo on
  Ei ainakaan se sadun prinssi
  se johon tulisesti rakastun
  Joten nousen vähin äänin
  porraskäytävässä pukeudun"

  Minä en kyllä jättäisi tuntematonta ihmistä yksin asuntooni, jossa on suurin piirtein kaikki mitä omistan.

  VastaaPoista
 2. Juu, Kelan teksteissä on joskus ihme sammakoita. Esimerkiksi 1972-biisin mieshahmot ovat kohtalaisen sävykkäitä, mutta naisista ei ole keksitty muuta kuin että yksi on kaunis ja yksi on lesbo.

  VastaaPoista
 3. Ehkä Kelan uran hölmöin sanoitus on kuitenkin Puistossa. Säkeistöt vilisevät epäuskottavuuksia ja epäloogisuuksia. Jos Pete haluaa varastaa äitinsä korut, miksi hän ei hae niitä itse? Laura taas on valmistumisensa jälkeen pyörittänyt jonkun aikaa omaa yritystä, joten minkä ihmeen takia hän luuhaa 16-vuotiaan heroinistin kanssa? Kaikki liimataan yhteen ympäripyöreällä kertosäkeellä. Huhhuh.

  VastaaPoista
 4. Eihän Anssia millään mittareilla voi pitää kovin skarppina sanoittajana, mutta Nummelan omistava kontaktihenkilöni huomautti, että Puistossa-biisissä varastetaan kyllä Lauran äidin korut...

  - NikoP

  VastaaPoista
 5. Anssi Kela on kyllä hyvä esimerkki siitä kuinka ensin kaikki lankeavat täysillä ja sitten huomataan että kaikkihan siitä tuoreelta kuulostaneesta pitävät ja siksi kaikki kääntävät kelkkansa ja alkavat etsimään kaikkea negatiivistä siitä mihin olivat langenneet, ikäänkuin häpeäisivät sitä että pitivät siitä mistä muutkin pitivät.

  Tätä vaihetta sitten jatkuu, kunnes kasvetaan ja nostalgisesti ryhdytään kaipaamaan yhteyttä juuri siihen mistä kaikki pitivät ...

  VastaaPoista
 6. Vastaus edelliseen kommenttiin: Mielenkiintoista. Itseni tiedossa on vain sellaisia, jotka eivät Kelasta ole koskaan pitäneetkään, ja niitä, jotka pitävät edelleen. Yhtään takinkääntäjää en tunne.

  Kuvailemasi ilmiö on kyllä sen verran tuttu, että joihinkin artisteihin olen kyllästynyt alkuinnostuksen jälkeen aika totaalisesti. Otetaan esimerkeiksi vaikka Alanis Morissette ja Primus. Odottelen vielä nostalgiavaiheen saapumista.

  VastaaPoista