keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kirja uudistui nettiin

Kirjaani Sisältää hitin (Otava, 2006) varten loin hakemistomallin, jossa aakkostettujen artistien lista-albumit ja hitit lueteltiin peräkkäisinä blokkeina. Hittien sijaluvut esitettiin kolmessa sarakkeessa, joista eka kertoi 50 hittiä -listan, toinen singlemyyntilistan ja kolmas radiolistan menestyksen.

Olen koko ajan ylläpitänyt tuota hakemistoa ja laajentanut sitä taaksepäin. Pohdin ja kokeilin pitkään sille sopivia esitysväyliä netissä. Kun huomasin, että käyttämäni blogialusta (Blogger) pystyy kutakuinkin toistamaan taulukkolaskentaohjelmassa (Numbers) tehdyt väripohja- ja fonttimuotoilut, päädyin nyt valmiiksi saamaani versioon. Olkaa hyvät: Sisältää hitin 2.0.

Ei se ihan toivomani näköinen ole. En kyennyt muokkaamaan Numbersin väripalettia, vaan tyydyin valitsemaan olemassaolevista ne, jotka eivät ole liian tummia (keltaiset ja oranssit sävyt). Jos ne riipivät silmää, pyydän anteeksi. Rivivälit sun muut menevät paljolti sattuman kaupalla. Sivujako tehtiin sen mukaan, paljonko dataa Blogger suostuu yhdellä sivulla julkaisemaan, ja paketti piti siksi jakaa 96 osaan.

Sivustoa ei ole tarkoitus päivittää jatkuvasti, vaan sitten kun siltä tuntuu, lataan ehkä koko paketin uudestaan uudennäköisenä. Tuoreet tiedothan saa muualtakin, vanhat ovat eksklusiivisia.

Sivuston olemassaolo ei myöskään tarkoita sitä, että olisin luopunut listakirjahankkeista. Sellaisia on montakin, mutta ilman mitään aikatauluja. Päivitetyn hittihakemiston panttaaminen printtiä varten tuntui turhalta, joten nyt se on netissä. Käyttäkää vapaasti, kunhan mainitsette lähteen.

9 kommenttia:

  1. Loistavaa, kauan on toivottu ja odotettu päivitettyä versiota "Sisältää hitin"-kirjasta.

    Muutama kysymys:
    - Mistä vuodesta lähtien on radiolista merkinnät Top 20-sijoilta? (nopeasti muutaman artistin listahistoriaa selaillen niin vanhin Top 20-merkintä jonka löysin oli vuodelta 1998)
    - Miksi muutama latauslistan sijoitus ei vastaa Virallisen listan sivustolla olevia? Esim. Samuli Edelmannin kohdalla "Pimeä onni" ja "Tähtipölyä" kappaleille on merkitty sijoitukset 16 ja 28, vaikka Virallisen listan sivut antavat sijat 15 ja 27.
    Anna Abreun "Silent Despair" puolestaan debytoi virallisen listan latauslistalla sijalla 25. viikolla 4/2009, mutta sen listasijoitukseksi on merkitty 28.
    Juha Tapion "Minä olen, sinä olet" single/latauslistasijoitus on merkitty 22 kun se virallisella sivustolla on 20.
    - Anna Abreun "Ivory Tower"in single-lista sijoitukseksi puolestaan on merkitty 6. vaikka se oli sijalla 5 virallisella singlelistalla viikko 2/2008.

    Mahdollisesti korjattavaa?
    - Kirkan "Hetki lyö" nousi postuumisti Rumban 50 hittiä-listalla sijalle 46 vuonna 2007, mutta siitä ei ole merkintää vaikka samaan aikaisesti sijalle 32 nousseen "Surun pyyhit silmistäni" kohdalla merkintä on. Samoin Kirkan "Anna käsi" ja "Ota lähellesi" nousi tuolloin latauslistalle (jota ei vielä sisällytetty singlemyyntilistaan) sijoille 18 ja 28 mutta kyseiset merkinnät puuttuvat.
    - Edu Kettusen "Josefine" vuodelta 2005 (joka oli vain radiolistalla mutta ei noussut 50 Hittiä-listalle) on merkitty Universal-julkaisuksi, mutta kyseinen single oli Edun ensimmäinen julkaisu Mediamusiikki -yhtiölle.
    - Kentin vuoden 2005 singlelistalle noussut EP on nimeltään "The hjärta & smärta EP" eikä "The smärta & hjärta EP" kuten sivulla nyt lukee...
    - Paul Youngin vuoden 1997 radiolistahitti "Ball & Chain"in levymerkki pitäisi olla Eastwest (joka on osa Warner Musicia) eikä Columbia (joka on osa Sony Musicia)

    VastaaPoista
  2. Korjattavaa myös (samat virheet esiintyvät singlelistasivustolla):
    - Seppo Hanskin "Lilie" ja "Minä soitan sulle illalla" olivat saman singlen A- ja B-puoli, nyt ne on merkitty erikseen
    - Muutamassa Beatles-singlessä (She Loves You, Roll Over Beethoven, Long Tall Sally) levymerkiksi on mainittu Odeon, vaikka niiden suomiversiot olivat Parlophonen julkaisemia. ks. http://www.45cat.com/artist/the-beatles/fi

    Hieman epävarma:
    - Nancy Sinatran ja Lee Hazlewoodin Jackson oli useimmissa maissa You Only Live Twice -singlen B-puoli (ainoat löytämäni poikkeukset ovat Australia ja Uusi-Seelanti). En ole löytänyt varmaa tietoa mahdollisesta suomalaisesta singlestä, mutta uskoisin, että kappaleet julkaistiin myös täällä saman singlen puoliskoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fono.fi - Äänitetietokannan mukaan "Jackson" oli suomalaisessa painoksessa A-puoli ja "You Only Live Twice" oli B-puoli. En tosin mene vannomaan tuon mukaan koska Fono.fi-tietokannassa on useassa A- ja B-puolet merkitty väärinpäin.
      Mutta saman singlen eri puolet ne kuitenkin olivat.

      Poista
  3. Kiitos. Vastaan nopeasti pariin Kain kysymykseen ja palaan myöhemmin.

    50 hittiä -listasta eroteltiin Rumbassa julkaistavaksi Suomen Radiolista lokakuun alussa 1997. Tuosta eteenpäin on siis tarjolla Top 20 -sijoituksia.

    Singlemyyntilistasarake ei ole latauslista sellaisenaan ennen kuin vuoden 2012 keväästä. Kun Yle vielä laati listoja, sain singlelistasta pidemmän "raakalistan" (jossa oli siis sekä latauksia että cd-myyntiä), ja sijat 21-30 vuosilta 2008-2009 ovat peräisin tuolta listalta.

    Tarkistan muut tapaukset kun pääsen arkistojen ääreen.

    VastaaPoista
  4. Lisäkommentteja. Pimeä onni -singlen sija 16 on lähtöisin single-, ei latauslistalta. Arkisto näyttää sille sijaa 17, mutta tuon listan kolmantena oli levy joka ei listalle missään tapauksessa kuulu, täysimittainen kokoelma-albumi Rähinä 4 Life. Oon tässä vaiheessa vielä ollut niin pieteettinen, että poistin tuontyyppiset virheet omista tiedostoistani. Nykyisinhän se olisi jo kohtuuttoman työlästä...

    Ivory Towerin sijassa oli kiistaton virhe, kiitos oikaisusta. Viitossijahan tuli re-entrynä vuodenvaihteen jälkeen, kun olin juuri lakannut kokoamasta 50 hittiä -listaa.

    Nuo levyjen listapaluuta koskevat lisämaininnat (Kirka) ovat lähinnä jäänteitä, joita pitäisi mieluummin karsia kuin lisäillä, siksi ne eivät ole aivan johdonmukaisia. Levymerkkikorjaukset ovat täyttä asiaa, päivitän ne.

    B-puoliasiaan palataan.

    VastaaPoista
  5. The Beatlesin maaliskuussa 1964 listalle noussut My Bonnien levymerkki on virheellisesti Parlophone, sen pitäisi olla Polydor (kyseinen äänite on Tony Sheridanin kanssa äänitetty ennen kuin Beatles teki levytys sopimuksen Parlophonen kanssa)
    kts. Fono.fi - The Beatles - My Bonnie,
    45cat - The Beatles - My Bonnie (Ruotsi-painos, mutta luultavasti sama kuin Suomessa julkaistu)

    VastaaPoista
  6. Hanoi Rocksin kohdalla löytyi muutama levymerkki-korjaus lisää:
    Hanoi Rocks – In My Darkest Moment: Akashic Rocks, eikä RFL
    Hanoi Rocks ‎– A Day Late, A Dollar Short: Major Leiden, eikä RFL (jälkimmäinen merkitty vain copyright/yritys-merkintänä, mutta se on RLF ei RFL siinä)
    Hanoi Rocks ‎– Teenage Revolution: Backstage Alliance, eikä Wolfgang
    "Twelve Shots on the Rocks"-albuminkin levymerkki/yhtiö merkintä pitäisi olla Major Leiden/RLF

    Hanoi Rocksin Suomen listoille noussut "Malibu Beach" onkin vähän hankalampi juttu - kyseistä single/EP:tä ei koskaan julkaistu virallisesti Suomessa, pelkästään Isossa-Britanniassa ja Japanissa. Luultavasti kyseessä on brittiversio import-julkaisuna, koska Japani-version kannessa lukee "Malibu Beach Nightmare" ja brittiversiossa pelkästään "Malibu Beach", ja tuon version levymerkki oli Lick. (Wikipedia)

    Ei Hanoi-liittyvänä asiana, miksi Rod Stewartin "Fly Me To The Moon... The Great American Songbook Volume V" puuttuu Rodin listahistoriasta, vaikka se käväisi viikon verran sijalla 50. viikko 43/2010-listalla?

    VastaaPoista
  7. Re: Rod Stewart. Tuota listaa on selvästi muutettu jälkikäteen, vieläpä oudolla tavalla. Mun tallentamalla listalla Sir Elwood-albumi putosi 18. sijalta 35:nneksi, mutta se on poistettu myöhemmin Top 50:stä kokonaan, jolloin alla olleet nousivat sijan ylöspäin. Noita tapauksia voi paljastua lisääkin, jos innostut tonkimaan.

    VastaaPoista