torstai 17. huhtikuuta 2014

Kotiinpäinveto, viisujen pelastus?

Euroviisusesongin voi kai katsoa alkaneeksi, kun ainakin Ruotsin tv (ja Yle Fem) näyttää jo esikatseluohjelmia. Niissä biisien menestymismahdollisuuksia setvitään kevyen analyyttisesti, ja useissa sivulauseissa häivähtävät äänestyspolitiikan ongelmat. Vaikka naapureiden suosinnalla on lopputuloksissa pienempi merkitys kuin usein kuvitellaan – 13 edellisessä kisassa on saatu 13 eri voittajamaata – sen vaikutus kilpailun imagoon on kiistaton eikä kovin suotuisa.

1950-luvulta asti viisuihin on liittynyt itsestäänselvyys: ääntä ei saa antaa oman maan biisille.
Vaan entäpä jos saisi?

Lienee syytä olettaa, että jokainen maa saisi itseltään 12 pistettä. Kotiinpäin vedetyt äänet kumoaisivat toisensa eli olisivat tavallaan turhia, mutta kuitenkin tärkeitä. Sitä häpeää, jos 12 pistettä lipsahtaisikin jollekulle muulle! Tämän estämiseksi on pakko äänestää itseä jonkin verran, ja koska ei voi tietää mikä on tarpeeksi, varmanpäälle-ääniä varmasti ropisee.

Omien äänten hyötyprosentti jäisi matalaksi, koska suurikaan hyöky ei toisi laskentaan kuin 12 pistettä eli 11,65 prosenttia kaikista pisteistä. Mutta muut pisteet asettuisivat uuteen valoon: jos saisi äänestää itseä, kiinnostaisiko ketään enää äänestää naapuria sen takia, että kyseessä on naapuri? Kun kotiseuturakkaus kanavoituisi omiin nurkkiin, löytyisikö muiden biisien äänestämiselle uudenlaisia motiiveja?

Tuota ei voi tietää, koska äänestysmotiiveja voi nykysysteemissäkin vain arvailla, mutta kiinnostaisi kokeilla. Jos uudistus toimisi, voitaisiin puhelinäänestyksen rinnalle palanneet raadit heivata siihen kuumaan paikkaan jonne ne kuuluvat. No, raadeissa ei välttämättä ole niin paljon vikaa kuin noiden kahden äänestystuloksen yhdistämisessä, joka kerta kaikkiaan ei toimi.

Jos omia saisi äänestää, olisi hauska veikkailla, kuka todennäköisimmin päätyisi antamaan 12 pistettä muille kuin itselle. Lainkuuliainen ja vaatimaton Suomi olisi varmasti vahvoilla. Saksan turkkilaiset kannattavat myös vanhaa kotimaataan aina niin väkevästi, että Turkey twelve points -taikasanojen torppaamiseen saatettaisiin tarvita kunnon kampanja.

4 kommenttia:

 1. Kyproksen 12 pistettä voisivat hyvinkin päätyä Kreikalle. Niin ennalta arvattavaa sen äänestyskäyttäytyminen on.

  VastaaPoista
 2. Ei naapurimaata äänestetä sen takia, että se on naapurimaa, vaan koska soundi on tutumpaa kuin toiselta puolelta Eurooppaa tulevalta ehdokkaalta. Joskus jopa naapurin artistit ovat ennestään tuttuja.

  VastaaPoista
 3. Niinpä, virolainen musiikkikin on suomalaisille läheistä ja valtaa listat tämän tästä. Britit häviävät aina, koska heidän pop-perinteestään ei kukaan tiedä mitään.
  Meidän kummankin argumentit ovat puhdasta arvailua, siksi juuri kokeilut voisivat valaista asiaa.

  VastaaPoista
 4. Turkki ja Kypros eivät itseasiassa ole tänä vuonna mukana. :)

  VastaaPoista