perjantai 17. toukokuuta 2024

Niukkaa kasarielämää

Kun viimeksi (2022) Vain elämää -ohjelmaan osallistui pelkkää ennennäkemätöntä väkeä, laitoin heidät arvojärjestykseen albumilistamenestyksen perusteella. Nyt se olisi vähän pulmallista, koska mukana on kaksi, jotka tunnetaan huippumenestyneen yhtyeen ei-ihan-keulakuvana eli Costello Hautamäki ja Marko Hietala. Muut artistithan ovat Eini, Hanna Pakarinen, Ilta, Waldo, Jussi Rainio ja Roope Salminen.

Kattausta on arvosteltu muun muassa siitä, että naiset ovat vähemmistössä, mikä nykynäkökulmasta on täysin perusteltua. Ohjelman ideana on kuitenkin kuvastella useita ikäpolvia ja ajanjaksoja – niitä, jolloin naisen rooli musiikkiteollisuudessa oli paljon suppeampi. Ajatellaan vaikka 1980-lukua, jolloin läpilyöntinsä kokeneista naisartisteista vain yksi on läpäissyt VE-seulan: Meiju Suvas.

Keitä muita tulokkaita sitten nousi tuon vuosikymmenen aikana albumitilastoon? Lista on lyhyt: Tarja Ylitalo, Jonna Tervomaa, Marketta Saarinen, Tuula Amberla, Honey B, Liisa Akimof, Anna Hanski sekä jo edesmenneet Saara Suvanto ja Kikka. Lisäksi Anne Pohtamo pärjäili aerojumppalevyillään. Saksalaisia hevibändejäkin taisi kertyä enemmän.

Nelosen viimevuotiseen Suomi soi -ohjelmaan suostunutta Tervomaata olisi voinut nyt jopa odotella messiin. Hanskin osallistumiseen saattaa vaikuttaa se, että hän on VE-kapellimestari Leri Leskisen ex-puoliso. Noilla muilla on aika turhaa spekuloida. Turkulaisella Marketta Saarisella on Spotifyssa huimat 14 kuukausiseuraajaa, eikä yksikään hänen listalevynsä Kannunkantajan raidoista ole yltänyt tuhanteen kuunteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti