keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Kaimat ja kämppikset

Ifpi.fin lista-arkiston artistihakemisto on tunnetusti sekava, koska jokainen aiemmasta poikkeava pienikin kirjoitusasun muutos luo uuden hakusanan. Olen maininnutkin esimerkkinä, että Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin yhdistelmällä on sivustossa kuusi hakusanaa. Mutta joskus käy myös toisinpäin, eli samannimiset esittäjät laitetaan kimppaan.

Tuorein tapaus on euroviisuvoittaja Nemo, jonka The Code -hitti sijoitettiin pohjanmaalaisen Nemo-yhtyeen listalevyjen seuraksi. Tuo kaima muistettaneen parhaiten siitä, että sen kitaristina toimi pesäpallomestari Antti Kataja-Rahko, mutta vuonna 2006 (singlemyyntilistan häröimpään aikaan ennen latausmyynnin mukaan tuloa) se onnistui käymään ykkösenä Pirut-sinkulla.

Toisen viisuvoittajan Carolan kohdalla tehtiin nimierotus suomalaiseen kaimaan: Från nu till evighet -albumiin (2006) lisättiin sukunimi Häggkvist, vaikka hänen levynkansistaan se katosi jo 1980-luvulla. Kolmannellakin voittajalla on suomalainen kaima, neljä lista-albumia tehnyt Nicole-yhtye, mutta Länsi-Saksan Nicole ei ole sotkemassa arkistoa. Se näet alkaa vuodesta 1995, ja Ein bisschen Frieden voitti jo vuonna 1982.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti