tiistai 3. tammikuuta 2023

Loppukirijät

Vuoden 2022 viimeisellä albumilistalla oli tipalla tapahtua jotain historiallista. En tiedä kärjen piste-eroja, mutta jos pre-joulu- ja post-joulupäivien välinen suhde olisi ollut suotuisampi, Suvi Teräsniskan Tulkoon joulu – 13-vuotias albumi – saattaisi komeilla ensimmäistä kertaa ykkösenä. Kokoelmien on kyllä nähty saavuttavan kärjen vuosia myöhemmin (Abba, Led Zeppelin), mutta ei niidenkään noin myöhään.

Kyseessä on myös viimeinen tilasto, joka huomioidaan tulevassa albumilistakirjassani. Vaikka Teräsniska ei yltänyt uuteen ykkössijaan, hän teki sijoituksensa kannalta esimerkillisen loppukirin keräten viikkoja neljällä levyllä. Ne päätyivät sunnuntaina sijoille 2, 12, 15 ja 43. Tarkemmin vielä erittelemättä kiristä oli hyötyä.

Vaikka painoarvo on listaviikkoja vähäisempi, aikajänteellä saa tehtyä äkillisimmät parannukset. Fyysisen myynnin kuudenneksi nousseella 12. listakokoelmallaan Olavi Virta pidensi jännettään neljä vuotta, mutta tuo on pientä kahden joululevysankarin rinnalla. Nat King Cole palasi päätilastoon 22 vuoden ja Andy Williams peräti 42 vuoden tauolta! Ennen tätä Williams mahtui vain täpärästi tuhannen joukkoon – hyvä että mahtui, ettei tarvinnut ketään kalkkiviivoilla syrjäyttää hänen tieltään. Tarkistuslaskenta on käynnistynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti