tiistai 17. tammikuuta 2023

Eskapistit pakenevat toisiaan

Spotifyn viikkolistan ja IFPI Finlandin singlelistan väliset pienet poikkeavaisuudet selittyvät yleensä otantakausien yhden päivän erolla. Vuoden kahdella ensimmäisellä viikolla yksi hitti on kuitenkin mitattu ihan eri asemiin. Rayen Escapism oli Spotifyssa kahdesti sijalla 11, mutta virallisella singlelistalla kolmantena ja viidentenä.

Syynä oli kappaleen Sped Up -versio, jonka Spotify tilastoi erikseen (parhaimmillaan 52:nneksi), mutta jonka IFPI summasi emoversion kanssa – kuten kuuluukin, vaikka aina näin ei tapahdu. Luetteloon listalaadintaan osallistuvista tahoista on jossain välissä ilmestynyt myös Youtube lausekkeella ”Suomen Virallisella Listalla huomioidaan toistaiseksi ainoastaan YouTube Musicin audiostriimit”. Tästä Escapism ei näytä erityisesti hyötyneen.

Tässä vuodenvaihteessa on ilmiönä vahvistunut suurten hittien tuplaboostaus. Kun Spotify julkistaa joulukuun alussa ”vuoden” soitetuimmat biisit, ne palaavat hetkellisesti ylöspäin. Kun joulumusiikki tekee joukkokatoamisen, tyhjiö imee nuo samat biisit uudelleen pinnemmalle. Esimerkiksi Ramses II:n Villieläin elpyi viikkolistalla 26:nneksi, vajosi 62:nneksi, hypähti siitä suoraan 19:nneksi ja putosi seuraavalla viikolla sijalle 51.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti