lauantai 25. syyskuuta 2021

Tavaraseloste, osa 4

Seuraava 1000 listan kirjan osuus, ilmiöt, on pääpiirteissään tuttu vanhasta Sisältää hitin -opuksesta. Siinähän tekstierämaata elävöitettiin esittäjien ominaisuuksiin perustuvilla katsauksilla: maantiedettä, roolihahmoja, laulukilpailuja jne. Nyt aiheet käsitellään systemaattisemmin ja keksitään rinnalle uusia, yhteensä 119 listaa.

Euroviisuista on niistetty ainekset jopa 15 listaan, ja 12 eri hittiesiintyjää poikineita valtioita löytyi 18. Määrittelyongelmista kärsivä yhden hitin ihme -käsite jaettiin neljään osaan, koska on esimerkiksi vakiintuneita albumisuosikkeja, joilla sattuu olemaan vain yksi tilastoitunut single. Kaksi teemaa totesin niin laajoiksi, että tein niistä listat vuosikymmenittäin, siis yhteensä kuusi kummastakin.

Artistikeskeisissä listoissa on vain yksi biisi per esittäjä. Muutoinhan vaikkapa euroviisuvoittajien muiden hittien Top 12 täyttyisi Abbasta ja Celine Dionista – kun Måneskin ei ehtinyt mukaan. Muissa osastoissakin kriteerit hiukan vaihtelevat. Aihelistoissa kappaleesta huomioidaan vain menestynein versio, mutta lauluntekijälistoissa kaikki hittiversiot – niiden toistuva viehätyshän voidaan lukea säveltäjän ja sanoittajan ansioksi.

250 + 64 + 152 + 415 + 119 = 1000. Osuudet on nyt käyty läpi, mutta kirjassa on vielä kakkostaso, joka vaatii oman selityspostauksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti