torstai 23. syyskuuta 2021

Tavaraseloste, osa 3

Tulevan 1000 listan kirjan käenpojaksi 415 listan suuruudellaan kasvoi rajoituksista huolimatta aiheet-osuus. Siinä hittejä lajitellaan nimistä löytyvien sanojen ja teemojen mukaan. Teemalista eroaa sanalistasta siten, että jos aiheena on vaikka sauna, niin mukaan kelpaavat myös Löyly löi ja Vihtaasi on kustu.

Koska valtaosa kirjan sivuista on taitettu kuudella Top 12 -listalla, sanalistat on ryhmitelty kuudella jaollisiksi kokonaisuuksiksi, ja niiden järjestely oli hauskaa dramaturgista kikkailua. Vain pari kertaa kävi niin, että kiinnostavampi aihe sai tehdä tilaa temaattisesti sopivammalle. Samanhenkiset aiheet tosin saattoivat päätyä eri osastoihin kuten tappaminen (rikos), kuolema (elämänvaihe) ja hautajaiset (juhla).

Kaikki kielet huomioidaan, ja joskus suomi jopa menettää määrittelyvallan. Tiedämmehän esimerkiksi, että sky (taivas) ja heaven (taivas) tarkoittavat aivan eri asioita, ja niillä onkin eri listat. Kiinnostava huomio on se, että vaikka suomalaiset hitit painottuvat fyysiseen taivaaseen tähtineen kaikkineen, niin englanniksi heaven on paljon yleisempi kuin sky. Heaven-listan ainoa taivas-niminen on Köyhän taivas.

Pelko-listan melkein kaikki hitit julistavat, että emme pelkää, No Fear. Nimen ristiriita sisällön kanssa joskus kostautuu: Petri Nygårdin jäähyväinen ”hyvästi selvä päivä” ei kelpaa juopottelulistalle, koska biisin nimi on vain Selvä päivä. Mutta ilman sitäkin Top 12 saatiin tietenkin kasaan.

Kaikkea ei kuitenkaan saa kasaan. Olen kai ennenkin maininnut sen outouden, että yhdenkään listahitin nimestä 61 vuoden ajalta ei löydy suomen sanaa rytmi! Ja vaikka moni maa on ollut hitinaiheena Top 12:n edestä, niin Ruotsia on käsitelty uskomattoman niukasti. Stockholm–Helsinki, Slussenin sissit, Kävelee kuin ruåtsalainen… olivatkohan ne siinä.

5 kommenttia:

  1. No mieleen tulee Kari Tapion Luoksesi Tukholmaan ja Anita Hirvosen Tukholma, mutta kuinka isoja hittejä sitten olivat?

    VastaaPoista
  2. Listat on koottu niistä biiseistä, jotka on nousseet single-, radio- tai jukeboxlistoille vuodesta 1960 eteenpäin. Niitä on melkein 14000. Anita Hirvonen lauloi Ruotsista De va kukku de -hitillään, mutta tässä edellytetään että ruotsi-aihe mainitaan hitin nimessä.

    VastaaPoista
  3. Listatietokantaa selaamalla löytyi Sophia Somajon "Stockholm Calling" – täysin tuntematon tapaus minulle, mutta ylsi singlelistan viidenneksi muutamaa viikkoa ennen kuin lataukset otettiin mukaan. Ja Sven-Ingvarsin "Kristina från Vilhelmina" (tämä on tutumpi) viitannee Västerbottenin läänin kuntaan.

    Melkein hittejä: Suosikin top 100:ssa käyneitä B-puolia olivat ainakin Juha Vainion "Suomi-Ruotsi" ja Dannyn "Tukholma".

    VastaaPoista
  4. Ennen latausten ja cd-myynnin yhdistymistä singlelistan osuus 50 hittiä -pisteytyksessä oli niin pieni, että useimmat pikavisiitin tekijät jäivät ulos hittilistalta ja vaille listapisteitä. Mulla on pisteytetyistä hiteistä oma taulukko jota pyörittelen edestakaisin, ja jos Top 12:n syntyminen oli 1–2 biisistä kiinni niin sitten tarkistin tuon kokonaissetin joka on jaossa Musiikkiarkistossa. Koska Ruotsi-listan syntyminen ei ollut lähelläkään niin jäi mm. Somajo katsomatta.

    VastaaPoista