torstai 29. heinäkuuta 2021

Jutellaan Nutellasta, syödään lanttuva

Kesän mittaan on osunut toistuvasti korviin, että Radio Suomen toimittajat pitävät hyvinä musiikkiohjelman aiheina sanallisia teemoja. Toni Laaksonen on soittanut sekä koira- että kissa-aiheisia biisejä, ja tiistaina vierähti pari tuntia Matti Ylösen pyöritellessä ruokailuteemaan liittyviä kappaleita.

Tämä höräytti korviani, koska olen jo pitkään lajitellut listahistoriamme biisejä Top 12 -muotoon muun muassa sanallisin perustein. Kirja on melkein valmis, kerron siitä myöhemmin ja tartun nyt vain tuohon ruokateemaan. En kuunnellut ohjelmaa kokonaan, mutta osa biiseistä oli aika kaukaa haettuja – enkä tainnut kuulla mitään omilta listoiltani. Olen saanut kasaan yhdeksän hittitusinaa ruoka- ja juoma-aiheista, eli nämä:
– Ruoka-annokset
– Leivotut
– Maito ja maitotuotteet
– Muut juotavat (ei vesi)
– Hedelmät
– Marjat
– Kasvikset ja vilja
– Sokeri ja hunaja
– Makeiset

Kriteerinä ovat siis nimessä esiintyvät sanat, joiden yhteys itse hittiin saattaa olla kyseenalainen. Ruoka-annoslistaa johtava Kyu Sakamoton biisi ei kerro aterioinnista, USA:n markkinoilla se vain 60-luvun alussa nimettiin uudelleen Sukiyakiksi tunnetun japanilaisruuan mukaan. Kasmirin Vadelmavene johtaa sekä makeis- että marjalistaa ja kelpuutettiin myös vesiliikennevälineeksi.

Mutta! Makeislistalla on toinenkin Kasmirin single, Nutellaa ja jutellaa. Nimi on hassu ja Nutella on melkein kuin suklaata, mutta jos kovasti protestoitte, keksin sen tilalle jotain muuta. (Suklaa muuten on yllättävän harvinainen hitinteema. Samoin kahvi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti