torstai 8. heinäkuuta 2021

Epäröintiä featurointiin?

Teosto saa aina kesämediassa paljon julkisuutta paljastamalla puolen vuoden vatvomisen jälkeen, mitä kotimaisia kappaleita esitettiin edellisenä vuonna eniten radiossa, televisiossa ja keikoilla. Vähän eri meininki kuin esimerkiksi Spotifylla, joka kiirehtii julistamaan vuoden päättyneeksi jo joulukuun alussa kertoakseen omat totuutensa.

Tällä kertaa meni mutkitteluksi, kun vuoden soitetuimmaksi uutisoitiin ensin Behmin Hei rakas ja muutaman päivän päästä oikaistiin: todellinen ykkönen olikin Elastisen ja Jenni Vartiaisen Epäröimättä hetkeekään. Sen soitot raportoitiin aluksi väärin, koska sen nimi oli ”kirjoitettu tilastoissa kahdella eri tavalla.” Osa nettimediasta päivitti alkuperäisen tekstinsä, osa julkaisi erillisen oikaisun.

Itseäni hämmästyttää, ettei näin kohtalokkaita nimisotkuja tapahdu featuring-maailmassa useamminkin. Katsokaapa oheista kaappausta biisit.infosta, kun hakuun kirjoittaa epäröimättä hetkeekään. (Klikkaa suuremmaksi.) Ymmärtääkseni nuo yhdeksän eri versiota ovat kopioituneet eri radioasemien soittonäytöistä. On sulkuja, pisteitä, plussia, &-merkkejä, sanajärjestysvaihtelua… ja kaikki yhdeksän pitää avata, jos haluaa tietää yhteissoittomäärän.

Sen sijaan kun samaan hakuun kirjoittaa behm hei rakas, se antaa vain yhden osuman, joka kertoo kaikkien asemien soitot. Näppärää. Vain yksi nimetty esittäjä ilman vieraslitaniaa, josta ei tiedä lisäisikö sen biisin vai esittäjän perään ja millaisella liitoksella. Näppärää. Olenko huomaavinani, että tämä näppäryys on yleistymässä? Tiistaina julkaisemassani alkuvuoden kärkikympissä ei ollut yhtään featuring-lisuketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti