tiistai 27. heinäkuuta 2021

25 vuotta huimasta hittikesästä

Kuulin radiosta J. Karjalaisen kappaleen Missä se Väinö on. Se on esittäjänsä suurimman listapistepotin kerännyt hitti, vaikka ei edes ilmestynyt myyntisinglenä, ja ajattelinkin että tämä huomioiden ”sitä kuulee tosi harvoin” – kuten radiossa biisitoiveiden esittäjät aina perustelevat toivettaan. Kuten he usein, itsekin olin väärässä käsityksessä. Väinö soi yhä varsin säännöllisesti usealla kanavalla.

Sitten oivalsin, että biisistä on jo 25 vuotta. Vähän ylikin, mutta se oli vahvasti kuvioissa vielä poikkeuksellisena hittikesänä 1996. 26. heinäkuuta päivätyllä 50 hittiä -listalla, jolla Väinö piti kuutossijaa, tehtiin listan nelivuotisen historian piste-ennätys, jota vielä hieman parannettiin kahdella seuraavalla kerralla. Asialla oli Fugeesin Killing Me Softly.

Biisi veti radiosta lähes maksimipisteitä siihen nähden, että Radio Suomi ei soittanut sitä, mutta silti ei ollut yhteistuloksissa erityisen ylivoimainen. Kaksi edellistä ykköstä näet olivat niin ikään yhä ahneella tuulella: albumiykkösenä komeilleen Mr. Presidentin Coco Jamboo ja Los Del Rion Macarena, jota soitettiin myös Radio Suomessa.

Fyysisten levyjen aikakaudella loppukesä on ollut aina hiljainen, myös biisipuolella. 50 hittiä -listalla useimmiten pärjäsi noihin aikoihin alle 200 pisteen viikkosaldolla, mutta Fugeesin ennätys oli lähes 320 pistettä – Coco Jamboo ja Macarenakin ylsivät kolmeensataan. Väinö ei tietenkään piikannut noin korkealla ilman singlemyyntipisteitä, mutta oli touko–kesäkuussa viisi viikkoa 50 hittiä -ykkönen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti