tiistai 1. joulukuuta 2020

Tuhannen kysymyksen paikka

Top 1000 -kirjani on nyt myynnissä ja vastuuseensaattamisen alla. Sen rungon muodostavat tuhat samanmittaista tekstiä tuhannesta kappaleesta kansineen ja tekijätietoineen, aikajärjestyksessä. Jos lukijoilla on mitään kysyttävää sen synnystä tai olemuksesta, niin kysykää. Ensimmäisen kysymyksen esitin itse itselleni.

K: Kirjoitettiinko tekstit samassa järjestyksessä kuin ne kirjassa ovat?

A: Ei. Aikajärjestys olisi ollut jonkinlainen tolkun tae, mutta siinä piili pulmansakin. Muutamilta esittäjiltähän pääsi mukaan jopa toistakymmentä hittiä, ja noista teksteistä piti myös muodostua kokonaisuus, jossa samat asiat eivät toistu. Jaoinkin kirjoitusurakan kahtia, toisessa tiedostossa ”yhden hitin ihmeet” ja toisessa multiansioituneet.

Todellisuudessa osa yhdellä biisillä näyttäytyjistä on hyvinkin legendaarisia, ja heistä olisi taatusti ollut enemmän sanottavaa kuin joistakin radiohitinsuoltajista. Visaisinta kirjoittamisessa olikin saada 11 rivin mitta tasapainoisen tuntuisesti täyteen lähtökohtien väkevyydestä tai laimeudesta riippumatta.

Saman artistin laulut pötköön -strategia toimi, vaikka tuntui oudolta palata viimeisen Katri Helenan hitin jälkeen vuodesta 1992 vuoteen 1964. Mutta se yllätti, kuinka helposti eri esittäjien kohdalla päätyisi jankkaamaan samoja juttuja. Kun yhdistelin tekstit loppujärjestykseen, huomasin kirjoittaneeni kolmeen kertaan lähes identtisesti latauslistan käynnistämisestä. Eli kokonaisuutta sai yhdistämisen jälkeen viilailla ihan reilusti.

3 kommenttia:

  1. Postin tontut vielä kuljettelevat kirjaani ympäri eteläistä Suomea, odotellaan vielä että osuisi oikealle paikkakunnalle.
    Onko tässä kirjassa jatkoa sille *Sisältää Hitin* kirjalle?
    Vai pitääkö sitä erikseen toivoa?
    Kiitos kuitenkin, varmaan aika raskaasta urakasta.
    Kauanko kesti, tuo urakka?

    VastaaPoista
  2. Jos tarkoitat onko tulossa kirjamuodossa sellaista aakkostettua hakemistoa, niin se on paisunut niin suureksi ettei sillä ole kaupallista potentiaalia. Ehkä joku Musiikkiarkisto tai vastaava taho voisi sellaisen julkaista. Se syntyisi aika äkkiä jos yhteisymmärrys löytyisi.

    Top 1000 -kirjan tekstejä aloin naputtaa keväällä 2019, mutta valmistelujen alkuajankohtaa en muista. Facebook-muiston mukaan mulla oli jo kolme vuotta sitten kirjaan tulleista levynkansista puolet koossa.

    Kärsivällisyyttä postin kanssa, mullakin kesti omien kirjojen tulo Porvoosta Helsinkiin kolme päivää.

    VastaaPoista
  3. Juuri tuota Postia pelkään, joudun itsekin varmaan hakemaan kirjat jostain Rautalammelta, lähimmästä vapaasta Lidlin laatikosta, vaikka Vakka-Suomessa asun.
    Eikö noihin edellisiin kirjoihin voi tehdä jatko-osia?
    Minusta oli ihan turhaa esim Guinnessin UK charts joka kerta sisällyttää kaikki edellisetkin tiedot. Nythän niitä onkin tietty metrin verran hyllyssä.
    Itse aloitin Charlie Gillett & Simon Frith'in Rock File -kirjoilla, tuon kirjallisen listaseurannan. Rock File 3 on rakkain, biisintekijät on aina kiinnostanut. Vi7uttaan nykyään kun ei tekijätietoja mainita, Yle Ykkösen'Muistojen Bulevardi' taitaa olla ainoa ohjelmakokonaisuus jossa näin tehdään.
    Cheers.

    VastaaPoista