keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Aika on hiekkaa

Radiokanava Hitmix on ilmoittanut soittavansa perjantaina koko päivän vain yhtä kappaletta, jonka julkaisusta tulee täyteen 20 vuotta. Moisen kunnian saa ”kansallislaulumme”, Daruden Sandstorm. Satuin kuulemaan myös Radio Suomen Poppikoulussa raportoitavan, että synttäri olisi 15. marraskuuta. ja eilenhän Nyt julkaisi aiheesta pitkän konsernisynergisen artikkelin.

Suomenkielinen Wikipedia tosiaan ilmoittaa julkaisupäiväksi 15.11.1999 (ilman tietolähdettä), mutta kielikylpy laajentaa näkemystä: englanninkielisen Wikipedian mukaan se oli 26. lokakuuta ja venäjänkielisen 16. lokakuuta. Mikään noista ei ole oikeassa. Se oli myynnissä Suomessa jo aikaisemmin.

Musiikkituottajien arkisto näyttää Sandstormille virallisen singlelistan debyyttiä viikolle 46/99 eli päivälle 21. marraskuuta. Tuo oli kuitenkin sitä surullisenkuuluisaa noin vuoden mittaista ajanjaksoa, jolloin listaan laskettiin neljän radiokanavan soitot, ja ilman radiotukea Sandstorm jäi siinä paljon alemmas kuin mitä myynti edellytti.

50 hittiä -listalla se debytoi jo päiväyksellä 22. lokakuuta. Pisteet tulivat edellisen viikon myynnin kuutossijasta ja sitä edeltäneen viikon 30. sijasta – Rumbassa ilmestynyt tilastohan huomioi kahden viikon tapahtumat. Tuo 30. sijan tuonut epävirallinen raakalista koottiin 8. lokakuuta, eli Sandstormia on ostettu jo ennen sitä. Muistikuvani mukaan kuulin sen Radiomafian perjantai-illan Dancemob Litessa joskus syyskesällä (olin mökillä), mutta sehän ei todista levyn olleen silloin kaupoissa. Hyvää syntymäpäivää joka tapauksessa.

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista nähdä, miten nuo soitot lasketaan radiolistalle. Ehkä Sandstorm nousee vihdoinkin top 20 -radiohitiksi kaikkien näiden vuosien jälkeen. Ylex on saanut nostettua Nenäpäivä-soitoillaan Bellinin Samba de Janeiron top 40 -sijoille kahtena vuotena peräkkäin...

  VastaaPoista
 2. Joo aikamoinen arvoitus se listasija, koska Hitmixin painoarvosta ei ole ainakaan mulla mitään käsitystä. Ja tietoa saa odottaa kokonaisen viikon.

  VastaaPoista
 3. Radiomonitorin sivuilta näkee edellisen seitsemän päivän kymmenen soitetuinta, joten jonkinlaista ennakkotietoa on sentään saatavilla.

  https://www.radiomonitor.com/airplay-chart/finland-all_radio

  Suoraa linkkiä tuohon sivuun ei löydy Radiomonitorin uudelta sivustolta, mutta se vaikuttaa päivittyvän silti entiseen tapaan.

  VastaaPoista