tiistai 14. marraskuuta 2017

In memoriam 1951–2017?

Edellisen postauksen kommenteissa jo tulikin ilmi, että viime viikolla ei julkaistu latauslistaa. Se näyttää häipyneen Musiikkituottajien tilastovalikoimasta yhtä vähin äänin kuin midprice-lista ja musiikki-dvd-lista aiemmin tänä vuonna. Minään yllätyksenähän tämä ei tule – sen myyntivolyymi oli pudonnut hyvin alhaiseksi, mistä kertoi viimeisellä listalla esimerkiksi se, että seitsemännen sijan jakoi neljä biisiä.

Ajankohta lopetukselle on hyvä tässä Vain elämää -kauden jälkeen. Latausten rooli hittivuosilistalla oli jo pudotettu kymmeneen prosenttiin, ja loppuvuoden sen paikalla laskentapohjassa voidaan toisintaa striimatuimpien sijoituksia. Sen voisi (toistaiseksi) korvata myös Billboardin julkaisemalla Finland Digital Song Sales -laskelmalla, mutta se saa puolestani pysyä maksumuurin takana. Vai onko se mistään kotoisin, kuka osaa sanoa?

Ei pidä kuitenkaan luulla, että suhtautuisin tähän välinpitämättömästi. Hyvin pitkä ja merkittävä aikakausi on ohi, kun listat eivät enää mittaa yksittäisten laulujen ostotapahtumia. Fyysisten sinkkujen kysyntä ajettiin alas valikoimaa supistamalla, mutta digitaalisille ostoksille ei ole mitään rajaa – kaikki on saatavilla koska vain, ja halvalla. Mutta tämäkään ei ole tarpeeksi. Surullista.

Levottomuudestaan huolimatta latauslistalta pystyi viimeiseen asti erottamaan ne varsinaiset hitit. Alla tänä vuonna eniten latauspisteitä keränneet biisit ja suluissa tähänastinen hittivuosilistan tilanne. Kärkikuusikko on laskelmissa sama.

1. (2) Luis Fonsi ft Daddy Yankee & Justin Bieber: DESPACITO
2. (1) Ed Sheeran: SHAPE OF YOU
3. (6) Antti Tuisku: RAHAN TAKII
4. (5) Robin ft Nelli Matula: HULA HULA   
5. (4) Reino Nordin: ANTAUDUN
6. (3) Haloo Helsinki!: HULLUUDEN HIGHWAY   
7. (38) Enrique Iglesias ft Descemer Bueno: SÚBEME LA RADIO
8. (12) Katy Perry ft Skip Marley: CHAINED TO THE RHYTHM
9. (18) Antti Tuisku ft Boyat: HANURI   
10. (15) Mikael Gabriel: RIIPPUMATTO   

11. (30) Arttu Wiskari: MEIDÄN BIISI
12. (28) Jenni Vartiainen: KEINU
13. (37) Calvin Harris ft Pharrell Williams, Katy Perry & Big Sean: FEELS   
14. (26) Vesala: MUITAKI IHMISII   
15. (10) Antti Tuisku ft Erin: AAMUKUUTEEN   
16. (24) J Balvin & Willy William: MI GENTE
17. (54) DJ Khaled ft Rihanna & Bryson Tiller: WILD THOUGHTS   
18. (19) Jenni Vartiainen: TURVASANA
19. (27) Evelina: TORNADO   
20. (79) Rag ’n’ Bone Man: HUMAN   

2 kommenttia:

  1. Billboardin julkaisema Finland Digital Song Sales Chart on TOP 10 lista. Ainakin 11.11.2017 päivätyn listan kymmenestä listabiisistä yhdeksän oli myös vastaavan viikon (44/2017) latauslistalla TOP 10:ssä. Ainoa isompi ero oli Michael Jacksonin Thrillerin kohdalla. Biisi oli Billboardin listalla kolmas, kun taas latauslistalla se oli vasta 12. Tämäkin ero selittynee sillä, että latauslistalle on laskettu vain Steve Aokin Remix-versio ja Billboardin listalle taas kaikkien versioiden myynti. Lopussahan latauslistan kokoamiseen osallistui enää vain kolme latauskauppaa: iTunes, Google Play ja Musa24. Näistä todennäköisesti kaksi ensimmäistä osallistuu myös Billboardin julkaiseman listan kokoamiseen. Joten luulisi, ettei eroja listojen välillä hirveästi olisi.
    Sami

    VastaaPoista
  2. Mielestäni Finland Digital Song Sales näyttää siltä, että sen laadintaväli poikkeaisi hieman virallisesta latauslistasta. Todennäköisesti tuossa se on keskiviikko–tiistai, kun latauslistan oli päivää myöhempi. Mutta pitäisin tuota hyvänä korvaajana latauslistalle top 10 -mitasta huolimatta. Jo pelkästään myyntilistojen historiallisen merkityksen vuoksi.

    VastaaPoista