sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Tuhansia lauluja Suomesta

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus julkaisivat edellisen albuminsa vuonna 2004, ja yhtä kauan on Rautiaisen tuoreimmasta listaykkösestä. Hän on noussut tällä välin kakkoseksi sekä soolona että Neljäs sektori -yhtyeen kanssa. Lieneekö nimivalinta Lauluja Suomesta (ja biisivalinta Suomi sata vuotta) näinä aikoina ollut ratkaisevana apuna siihen, että paremmalla tilastotaustalla kisaan lähtenyt Von Hertzen Brothersin uutuus jäi taakse? (Sijat siis kolme ja neljä)

Vanhat suosikit pystyvät yhä ei-striimaavine vanhoine kannattajineen nappaamaan albumilistalta hyviä debyyttisijoja, mutta sitten homma käy useimmiten hankalaksi. Egotrippi pysyi Top 50:ssä vain kaksi viikkoa, The Rasmuskin vain kolme (joista viimeisen juuri 50:ntenä). Ulkomaisista muun muassa Hurts jäi kahteen viikkoon, Foo Fighters sinnitteli peräti neljä. Robert Plantin avaussija 10 jäi ainoaksi.

Voi se debyyttisijakin tuottaa tuskaa. Tuure Kilpeläisen hyytyminen 18:nneksi tuntuu dramaattiselta, ja myös Rajaton olisi (paljolti samoista syistä kuin Rautiainen) voinut odottaa parempaa kuin 17. sijaa Tuhansien laulujen maa -hankkeelleen. Tuntuu silti, ettei kumpikaan noista ole vielä sanonut viimeistä sanaansa. Maroon 5 on yhä pärjännyt striimeissä ja radiossa niin hyvin, että albumin ilmaantuminen 24:nneksi on sekin aika vaisu saavutus.

5 kommenttia:

  1. Tuure Kilpeläisen julkaisu on kokoelma, huomattavan jähmeä alku silti. 10-20 vuotta sitten kokoelma tuollaiseen saumaan olisi luultavimmin räjäyttänyt pankin perusteellisesti.

    VastaaPoista
  2. Joo huomasin itsekin myöhemmin. Tuolla nimellä ja näillä markkinasuhdanteilla ei tullut heti mieleen, aattelin että Memee vielä hetki on normaali albumin alustusbiisi.

    VastaaPoista
  3. Oliko edellisen viikon (44/2017) Latauslista viimeinen joka julkaistaan virallisen listan sivuilla, koska sitä ei ole listasivustolla. Billboardin sivuilla löytyy päivitetty Finland Digital Song Sales-lista mutta valitettavasti se vaati tilauksen jotta sen näkisi kokonaan.

    Merkillistä on että ei myöskään Striimatuimmat-listaa ole päivitetty, koska NRJ:n sivuilla se löytyy. Itse asiassa sekä Latauslista että Striimatuimmat puuttuvat Suomen virallinen listan aloitussivulta - siinä on nyt vain Albumit, Singlet ja Radiosoittolista.
    Jos erillistä Striimauslistaa ei virallisen listan sivuilla enää julkaista niin miksi ei Singlelista (joka on jo pitkään sama kuin Striimauslistan Top 20) ole muutettu Top 40 tai Top 50-muotoon...

    VastaaPoista
  4. Mä olen jo kirjoittanut tuosta latauslistan tilanteesta tekstin, mutta en julkaise sitä vielä, tarkkailen vähän aikaa. Nuo listat katosivat aloitussivulta jo aikaisemmin muutama viikko sitten, päivitys on loppunut vasta nyt.

    VastaaPoista
  5. Ihmettelin samaa kuin Kai. Toivottavasti ainakaan striimauslistaa ei olla lopettamassa. Latauslistan lopettaminen olisi sekin ikävää, vaikka ymmärrettävämpää latausmyynnin laskiessa.

    Finland Digital Songs on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen lista. Muun muassa niinä loppuvuoden 2007 ja 2009 viikkoina, jolloin virallista latauslistaa ei ilmestynyt, julkaistiin kuitenkin tuota listaa. Nielsen SoundScan aloitti muuten Suomen lataustietojen keräämisen Euro Digital Tracks -listaa varten jo loppuvuodesta 2005. Valitettavasti erillistä Suomen listaa ei kuitenkaan taidettu julkaista ennen vuotta 2007.

    VastaaPoista