tiistai 17. tammikuuta 2017

Äänen ostajalla on ääntä

Edelleen ylivoimaisesti eniten striimejä keräävä Ed Sheeranin Shape of You debytoi toki viime viikolla myös latauslistan ykkösenä, vaikka sitä en täällä erikseen maininnutkaan. Vähäisen volyymin takia en sisällytä tilastoa perjantaisiin hittikatsauksiin, mutta vuositasolla siitä yhä heruu kelpo informaatiota. Musiikin konkreettinen ostaminen on niin olennainen kulutuksen muoto, että se kuuluu huomioida niin kauan kuin sitä tapahtuu ja mitataan.

Top 30:ssä näkyy sekä fanivetoisia pikavisiittejä että yli 20 listaviikon roikkujia – jälkimmäisiä jopa enemmän kuin suoratoistolistalla. Pikavisiittejä vain on niin paljon, että vuonna 2016 edes jonkin hittimerkinnän (striimi, radio, lataus) napanneita biisejä kertyi enemmän kuin mistä on syytä pitää kirjaa. Latauslistan sijalla 28 käväissyttä äänitettä ei ole aiheellista pitää hittinä, jos viisari ei värähdä myös muualla.

Niinpä tämän vuoden alusta lähtien merkitsen aikakirjoihin latauslistalta vain Top 20 -sijoitukset. Siinä mielessäkin reilua, että radiohiteiltä olen edellyttänyt tuota kynnystä koko ajan. Vuosilistapisteytyksessä striimilistan 50. sijakin tuottaa enemmän kuin latauslistan 20. sija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti