keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Vaikea neljäs hitti

Arttu Lindeman on puolen vuoden sisällä jo neljättä kertaa Spotifyn kuuntelulistan kärjessä julkaistuaan jouluna Hukutaan-biisin. Koska puolenyön julkaisu ja vuorokausilistan laadinta-ajankohta eivät täsmää, artisti kuulutti Instagramissa tehneensä ”yöstriimien” Suomen ennätyksen debytoituaan nelossijalla. Ainakin Iltalehti käytti otsikossaan myös tuota Suomen ennätys -sanaparia.

Ihan kuin olisi syytä kaivata taustatietoa. Kuinka pitkä tuo yöstriimiajanjakso on, vaihteleeko se, onko se nykyisin vertailukelpoinen esimerkiksi alkuvuoden hurjien Sanni-lukemien kanssa? Ja vaikka Spotify on suuri ja raportoi hienosti, voiko yksittäisen kaupallisen toimijan kulutustietoja hehkuttaa Suomen ennätyksenä? Monissa tapauksissa tekisi mieli huomauttaa toimittajille, että meillä on virallinen, muutkin firmat huomioiva striimilista, jota etenkin pitkäjänteisemmässä journalismissa kannattaisi hyödyntää.

Striimatuimmat-tilaston historiasta löytää esimerkiksi sellaisen Arttu Lindemania koskevan faktan, että hänen hittiensä elinkaari lyhenee. Läikkyy säilyi mukana 14 viikkoa ja Faijas kymmenen viikkoa, mutta Menee tunteisiin vain seitsemän viikkoa. Ei ole syytä toivoa, että Hukutaan jatkaisi tätä trendiä – harjoitetaanhan siinä selvää musiikillista uudistumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti