sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Halvat huvit

Tänään albumilistalla tapahtui tuskin mitään, joten saamme oikeutuksen innostua midprice-Top 10:n ainoasta tulokkaasta. Joskus harvoin siellä tapaa sellaisiakin äänitteitä, joihin ei ole päässyt tutustumaan Top 50:ssä, ja minä merkitsen tällaiset tapaukset arkistoihini. Viime aikoina asialla on useimmiten ollut VL:n julkaisema lastenmusiikki. Sitä tarjoaa myös kakkosena debytoinut, tv-ohjelmistakin tuttu kaksikko Mimi & Kuku.

1998 käynnistetyn midprice-tilaston kautta listamainetta ovat päässeet vuosien saatossa maistamaan myös muun muassa sellaiset kotimaiset yrittäjät kuin Aivolävistys, Become a Threat, Enochian Crescent, Hammertime, Hertan maailma, Korsuorkesteri ja Ratface. Mutta muutaman maailmantähdenkin ainoat suomalaiset albumimerkinnät on netottu halpatuotteilla – mitä sanotte nimistä Dr. Dre, Jeff Buckley, Wheatus ja Marvin Gaye?

Midpricessa ei huomioida suoratoistoa, ja tämän viikon brittilistatapahtumien jälkeen suoratoiston roolia voi muutoinkin arvioida uudessa valossa. Laadintapäivämuutoksen seurauksena uusin perjantaina julkaistu lista kattaa vain viisi päivää, ja teknisen vian takia Spotifyn kuunteludata jäi puuttumaan peräti neljän päivän osalta.

Britanniassa listoilla riittää toki substanssia ilman noitakin tietoja – siellä yhä ostetaan innokkaasti hittejä – mutta Suomessa samanlainen häiriö veisi käytännössä pohjan pois koko ns. singlelistalta. Yksittäisen kaupallisen toimijan varassa roikkuminen on epävarmaa ja epätervettä, joten toivokaamme Deezerin, Apple Musicin ja kumppaneiden markkinointiponnisteluiden tuottavan varteenotettavaa tulosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti