tiistai 12. kesäkuuta 2012

Sanattomaksi vetää


Koppavimmin Top 20 -radiolistalle tällä viikolla kipaisi Kuningasidean Enemmän duoo ku sooloo (31–13), ja JVG:n Kran turismokin ylitti radiohittirajan (24–16). Huomio kiinnittyy kuitenkin sijaan 20, johon ylsi täysin ihmisäänetön esitys, instrumentaali. Kuten muun muassa täällä olen luennoinut, lauluttomien hittien perinne oudosti tyrehtyi vuosituhannen vaihteessa.

Swedish House Mafian kahdella aiemmalla listasinglellä vielä kuultiin vokaaleja ja konsonantteja, mutta Greyhoundin menestykseen riittää armoton biitti. Tosin sijoitukseen riittivät vain kahden kanavan (NRJ ja Yle X) voimasoitot. Pitkin kevättä lataus- ja singlelistoilla maleksinut Greyhound ehti kärkkyä radiomerkintääkin monta viikkoa.

1990-luvun suosituimmat instrumentaalit Daruden Sandstorm ja Robert Milesin Children eivät kelvanneet Top 20 -radiolistalle, ja kysymys kuuluu: kelpasiko mikään muukaan? Löytyykö kenenkään muistista vastaväittämää sille julistukselle, että Greyhound on noin 25-vuotisen radiolistahistoriamme ensimmäinen Top 20 -instrumentaali?

8 kommenttia:

 1. Miten mahtoi pärjätä Mark Snown X - files theme tai Harold Faltermeyerin Axel F?

  VastaaPoista
 2. lisäksi Safri Duo Played Alive taisi olla hitti?

  ATB:n 9 Pm ei taida kelvata instrumentaaliksi, sillä siinä on se puhe. Jos se kelpaisi, niin varmasti Duck Saucen Barbara Streisandkin pitäisi ottaa mukaan.

  VastaaPoista
 3. Juu ei huolita puheita. Ei tuosta sakista löytynyt Top 20 -hittejä, Axel F on liian vanhakin. Paitsi Crazy Frogin versiona, mutta se ei ole instrumentaali. Mr Oizon Flat Beat ei sekään päässyt radiolistalle.

  VastaaPoista
 4. En keksinyt yhtään aikaisempaa radiohitti-instrumentaalia. Laulettujen laulujen ylivallan takia harvat instrumentaalit juonnetaan usein tyyliin: "Seuraavaksi Sergio Mendes laulaa Favelasta."

  VastaaPoista
 5. Dario G:n Carnaval de Paris tulee ainoana ehdokkaana just nyt mieleen, mutta ei kai se sentään ollut top 20 -radiohitti?

  VastaaPoista
 6. Hyvä bongaus Markukselta! Carnaval de Paris oli radiolistan sijalla 12. Mutta 2000-luvulta ei ole vielä keksitty muita.

  VastaaPoista
 7. Vielä vanhempi: Mites Claytonin ja Mullenin Mission Impossible -tunnari (1996)?

  VastaaPoista
 8. Mission Impossible nousi peräti yhdeksänneksi, se oli pitkään Radiomafian ja Kiss FM:n soitetuimpia. Soi myös jossakin, joka mun sarakkeissa on merkitty "J", en muista mikä tuo voi olla. E oli Energy (NRJ), C oli City.

  VastaaPoista