sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Lepää rauhassa, Suoma

Vaikka moni asia taukoaa jouluksi, lokalisoimaton viihdeuutisointi ei. Eartha Kittin kuolinuutisissa puhuttiin kaikesta paitsi siitä, mistä nimenomaan suomalaiset hänet muistavat. Kitt nettosi Suomessa 27 vuoden välein kaksi megahittiä kappaleilla Uska dara (1957) ja Where Is My Man (1984), joista jälkimmäinen nousi singlelistan ykköseksi, jukeboxlistan kolmoseksi ja vuoden suurimpien hittien laskelman sijalle 16.

Uutisissa tunnetuimpana biisinä mainittu Santa Baby tiedetään täällä paljon kehnommin, ja silloin harvoinkin yleensä Marilyn Monroen levytyksenä – se soitettiin vastikään Yle X:n X-raadissa ja päihitti joulubiisiäänestyksessä muun muassa Do They Know It’s Christmasin.

Tekisi mieli neuvoa uutiskääntäjiä turvautumaan alan kirjallisuuteen, mutta enpä taidakaan luettuani tuoreen Mitä Missä Milloin -kirjan kevyen musiikin katsausta. Tekstiä on tuskin editoitu muutoin kuin oikolukuohjelmalla – silloinkin kuin asiat ovat järkeviä, ne on pitänyt kryptata mahdollisimman monitulkintaisilla lauserakenteilla.

Jos virke alkaa ”Suomessa havahduttiin yhdysvaltalaisen, kolmesta veljeksestä muodostuvan Jonas Brothersin olemassaoloon”, miksi se jatkuu luettelolla USA:n listasaavutuksista? Ja millä taajuudella I Kissed a Girl -hitin menestys kiteytyy lauseeksi ”single sijoittui Suomen virallisella albumilistalla neljänneksi ilmestymisviikollaan heinäkuussa 2008”? Kysymyksiä, kysymyksiä...

2 kommenttia:

 1. Miltei kaikki popaiheinen uutisointi varsinaisten alan lehtien ulkopuolella on ärsyttävän huolimatonta, ja listoista raportoiminen, jonka nyt sentään luulisi olevan harvinaisen helppoa tehdä yksiselitteisesti faktojen osalta oikein, on totaalisesti retuperällä. Ainoa selitys tälle alennustilalle on se, ettei valtamediassa musiikkilistoja pidetä muuna kuin halvan kertakäyttöviihteen liki merkityksettömänä lähteenä. Niistä saa sitten harjoittelija kirjoittaa, kun ei sitä uskalla päästää tekemään mitään merkittävää vahinkoa.

  Asiasta toiseen: jos muistan Uska Daran melodian oikein, se lienee nykyihmiselle tutuin siitä kohdasta, joka on lainattu Boney M:n Rasputiniin.

  VastaaPoista
 2. Aika hyvä yritys loppuvuoden köykäisimmäksi viihdeuutiseksi löytyy Maikkarilta:

  "Koop-hysteria on levinnyt Suomesta nyt merten yli Iso-Britanniaan. Nyt paikallinen Evening News -lehti hehkuttaa Koopin ylivoimaista äänisaalista.

  Kun Iso-Britannian X Factor -kisan voittaja Alexandra Burke peittosi finalistivastustajansa 59 prosentilla, oli Koopin lukema yli 70 prosenttia."

  VastaaPoista