perjantai 7. marraskuuta 2008

Paras voittaa kaikki muut

Stock Aitken Watermanin suoltamille 1980-luvun hiteille on ennustettu jonkinlaista revivalia jo kauan, mutta perinteiset väylät ovat sitkeästi pitäneet niille portin kiinni. Näkyvyys on haettu uusien ilmiöiden kautta. Toissavuonna trion (ja kenties kenen tahansa) hienoin tuotos, Dead or Aliven You Spin Me Round (1985) palasi brittilistan viitoseksi laulaja Pete Burnsin keimailtua Celebrity Big Brotherissa, ja sitten alkoi Rick Rolling.

Nettikujeilu alkoi johdattaa pahaa-aavistamattomia surffaajia You Tuben videosivuille Rick Astleyn Never Gonna Give You Up -hitin ääreen. Singlehän komeili muun muassa USA:n, Britannian ja Suomen ykkösenä runsaat 20 vuotta sitten, mutta esittäjä katosi kuvioista vuoden 1991 soulhenkisen comeback-yrityksen jälkeen. Videolle voi omalla nimellään laskea tuubistosta lähes 30 miljoonaa katselukertaa – siihen salanimet päälle.

Jo viime keväänä hämmennys alkoi kohota, kun biisi masinoitiin baseballjoukkue New York Metsin tunnussäveläänestyksen voittajaksi. Tähänastisena huippuna Astley julistettiin eilen MTV Europen palkintogaalassa kaikkien aikojen parhaaksi esiintyjäksi. Erittäin tervetullut opetus noiden ummehtuneiden, degeneroituneiden ja salamyhkäisten ”katsojaäänestysten” järjestäjille.

Äänestystuloksen logistiset yksityiskohdat tuntuvat olevan hämärän peitossa, ja Helsingin Sanomien nettisivujen surkuhupaisasti huitaistua uutista korjailtiin useaan kertaan. Edelleen siinä komeilee ennenkin pop-uutisissa hämmästyttänyt järjenjuoksun kukkanen. Kun kerrotaan, että joku on valittu maailman tai kaikkien aikojen parhaaksi, niin miksi pitää luetella, kuka jäi voittajan taakse? Jos on parempi kuin kaikki muut, niin taakse jäävät kaikki muut!

1 kommentti:

  1. On vallan ymmärrettävää luetella maailman parhaan äänestyksessä seuraaville sijoille sijoittuneita. HS ei kuitenkaan anna ymmärtää, että uutisessa luetellut artistit olisivat ne, jotka hävisivät Rick Astleylle niukimmin. Never Gonna Give You Up on vallan mainio hyvän tuulen popklassikko, eikä sen voitossa ole mitään pahaa. Kammottavampaa olisi, jos jokin uusi hitti äänestettäisiin kaikkien aikojen parhaaksi.

    VastaaPoista