lauantai 22. marraskuuta 2008

Demokratia on kauppatavaraa

Kotimainen äänitebisnes on jo lähettänyt tärkeimmät joulukorttinsa – mitä nyt yksi smurffilevy vielä odottaa ylösnousemustaan. Ulkomailla asemasotaan vetäydytään selvästi myöhemmin, ja moni julkkis panttaa yhä albumiaan. Esimerkiksi Britney Spears ja Take That julkaisevat joulukuun alussa samannimiset (The Circus) äänitteet. 50 Cent hyökkää markkinoille vasta jouluviikolla.

Suomen tilastojen näkökulmasta merkittävin tulokas lienee vääjäämättä Guns N’ Roses, jonka Chinese Democracya aletaan myydä kai tänään, tai huomenna, tai jotain. Joka tapauksessa se näkyy jo seuraavalla listalla. Mutta Ylen Pop-sivuilla paljastettiin eilen sen sijoituksen kannalta olennainen, minulle uusi tieto.

Tukkukonserni GNT:n kautta kulkee noin puolet Suomessa myytävistä äänitteistä – sen asiakkaita ovat muun muassa tavaratalot ja marketit. GNT myös raportoi asiakkaittensa myynnit viralliselle listalle, mutta sen mittaama myyntiaika ei olekaan perinteinen keskiviikko–tiistai, vaan maanantai–sunnuntai. Jos siis haluat alkuviikolla edistää Democracyn listamenestystä, osta se erikoisliikkeestä. Jos ostat sen marketista, tapahtuma rekisteröityy vasta seuraavan viikon Top 40:ssä.

Pop-sivuston artikkelissa on yksi virhe. Vaikka USA:n virallisten listojen koontiaika on maanantai–sunnuntai ja väliaikatietoja tippuu pitkin viikkoa, viralliset lopulliset tulokset julkaistaan vasta keskiviikkoisin, ei maanantaisin. Billboardin sivuilla lista näkyy torstai-iltaisin Suomen aikaa.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tietoa GNT:stä.

    En tiedä tietenkään varmasti, mutta luulisin Geffenin strategian olevan tuo, jotta Democracy saisi USA:ssa lisähypeä myymällä toisella listaviikollaan enemmän kuin ensimmäisellä. Kahden päivän (kai) myynnillä se debytoinee Top 5:ssä, mutta näyttänee todellisen listapotentiaalinsa vasta seuraavalla viikolla.

    VastaaPoista
  2. Pitää korjata alkuperäisen tekstini väittämä listan koontiajasta. Vaikka valtaosa albumeista julkaistaan tiistaisin ja uudet listatilanteet uutisoidaan keskiviikkoisin (ja lista ilmestyy torstaisin), niin varsinainen koontiaika on nykyisin maanantaista sunnuntaihin.

    VastaaPoista