sunnuntai 1. kesäkuuta 2008

Lehväs uskolliset

Olen joskus pohtinut, miten noteerata www.kuusilehti.net -osoitteessa vaikuttava palsta, jossa on imartelevasti siteerattu tämän blogin sisältöä. Valitettavasti joudun tekemään oman siteeraukseni tämänpäiväisestä aineistosta:

”Kuusen listakatsaus jää ainakin tällä erää historiaan. Tekijä on havainnut aktiivisen listojen seuraamisen käyvän kokopäiväisestä työstä ja aiheuttavan vakavia mielenhäiriöitä johtuen listoilla viihtyvän musiikin keskimääräisestä huonotasoisuudesta. Tekijä laittaa nyt Buzzcocksia soimaan ja yrittää unohtaa, että maailmassa on myyntilistoja ikinä koottukaan. – Niko Peltonen”

Hiukan hämmentää, että joltakulta menee vain kaksi kuukautta sellaisen oivaltamiseen, jota minä en ole hoksannut monessa kymmenessä vuodessakaan. Mutta Buzzcocksin ansiot menevät onneksi minunkin kaaliini. Boredom, boredo-om, do-dom, do-dom...

4 kommenttia:

 1. Tietysti olen seurannut listoja aiemminkin, mutta kuitenkin aika pintapuolisesti, enemmänkin vain havainnoiden itseäni kiinnostavien nimien menestystä. Kun aloin kirjoittaa noita listakatsauksia, jouduin perehtymään kaikenlaiseen listoilla viihtyvään musiikkiin ja katselemaan suuren määränYouTube -videoita täysin luokattomista biiseistä.

  Listakatsauksen alkuperäinen idea oli kommentoida listamusiikkia terävästi, hauskasti ja kriittisesti, mutta useimmissa listahiteissä ei ole mitään kommentoitavaa. Ne ovat paskaa, mutta täysin epäkiinnostavalla ja anonyymillä tavalla. Ehkä tämäkään ei ole mikään ennenkokematon oivallus, mutta sen oivaltaminen näinkin konkreettisesti aiheutti allekirjoittaneessa vahvaa turhautumista.

  Kiitos kuitenkin noteerauksesta. Olen miettinyt, lukiko niitä katsauksia kukaan. Joku kai sentään.

  - Niko P.

  VastaaPoista
 2. Niin, ja jos listoja nykyään jaksaa seurata, ovat ne miltei samanlaisia oli alkuperä Uusi Seelanti,Gröönlanti tai Germania. Joku paikallinen hemmo
  tosin voi sotkea pakan vähäksi aikaa.
  Ainakin siihen saakka kun se hemmo tekee ekan EU-kiertueen, niin jo vain on pakka taas järjestyksessä. Aika tylsää.
  Ja senkin hitin krediiteissä on merkintä 'feat. Timbaland'
  -Esa N'll

  VastaaPoista
 3. Minulle listamusiikin laatu on oikeastaan täysin toisarvoinen asia - suurin osa kuuntelemastani musiikista ei ikinä yllä listoille, ainakaan useammalle kuin yhdelle.

  Listojen viehätys perustuukin ihan muuhun kuin musiikin hyvyyteen. Vieläkään en ole täysin määrittänyt, mikä tuo salaperäinen elementti on. Ehkä se on sitä, että listat peilaavat ihmisten musiikkimieltymyksiä eri aikakausina. Lisäksi kappaleiden ja albumeiden listamenestykseen voi ottaa monia eri näkökulmia.

  Olen huomannut kehityksen olevan selkeästi, päinvastoin kuin Esa N'll edellä esittää, kohti polarisoituneepaa listamaailmaa. Jenkkilistalla menestyvät eri tekeleet kuin brittilistalla ja Suomen lista on täysin oma maailmansa satunnaisia duffyja lukuun ottamatta. Mielestäni tämä on rikkaus: yhä suurempi joukko hienoja bändejä ja artisteja noteerataan. Olkoon ne sitten mitättömiä metallibändejä Suomesta tai keskinkertaisia r&b-laulajia Karibialta.

  Vielä kun Suomessakin opittaisiin laajasti arvostamaan ja ennen kaikkea tulkitsemaan listoja.

  VastaaPoista
 4. Eipä se listamusiikin laatu minullekaan ollut kynnyskysymys niin kauan kuin seurasin listoja vain selailemalla ne läpi joltain nettisivulta.

  - NP

  VastaaPoista