keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Hukattu tsäänssi

Vaikka levymyynnin perustaso, listasijaan vaadittava kynnys oli menneellä myyntiviikolla ihan normaali, huippujen puute teki tilanteesta kiinnostavan. Tuntemattomammillakin nimillä olisi hyvällä ajoituksella ollut elämänsä ylläripyllärimahdollisuus napata ykkössija, mutta kilpailun vaisuudesta johtuen Von Hertzen Brothers pidensi valtakautensa kolmeen viikkoon. Uusi ylläripaikka on ensi viikolla – sen jälkeen tulevat jo Ari Koivunen ja Coldplay.

Uutuuksissa on paljon Top 40:n ensikertalaisia: Whistle Bait (sija 19), Plutonium 74 (24), Jippii (25) ja Osmo’s Cosmos (33). Erkki Junkkarinen palasi kokoelmineen 30 vuoden listatauolta, mutta toinen vainaja pani paremmaksi: Ankin edellinen merkintä on 35 vuoden takaa, toukokuulta 1973. Martti Servon Hittirähinälle olisi arvaillut parempaakin numeroa kuin 32.

Arvailuista puheen ollen: vaikka Teräsbetonin albumimyynti putosi yli 30 prosenttia edellisestä viikosta, listatyhjiön takia sijoitus heikkeni vain kaksi askelmaa. Sen sijaan radioreaktio viisupettymykseen oli odotettuakin rajumpi: Missä miehet ratsastaa romahti Music Control -radiotilaston kuutossijalta suoraan Top 100:n ulkopuolelle.

10 kommenttia:

 1. Olisit nyt kommentoinut myös Junnu Vainion kokoelman nousua kärjen tuntumaan. Muutama viikko sitten puolihalventavaan sävyyn totesit ettei näytä tällaiset levyt enää kiinnostavan yleisöä. Olit väärässä :)

  VastaaPoista
 2. Olin väärässä, tai totuus muuttui. Meinasin kyllä jotenkin niputtaa Vainion noiden muiden postuumikoosteiden kanssa. Kerrotaan kuitenkin, että miehen kuoleman jälkeen on julkaistu jo kolme Top 10 -kokoelmaa sijoille 3, 7 ja (toistaiseksi) 2.

  VastaaPoista
 3. Hätkähdyttää hieman tuo Waldo's Peoplen sinkkulistan paalupaikka. Taitaa olla uran ensimmäinen. Aika onnistunut comeback, täytyy sanoa.

  VastaaPoista
 4. Jos jätetään 20 suosikkia -kokoelmat laskuista, niin edellinen laajempi kokoelma ilmestyi kymmenen vuotta sitten kahden ja neljän cd:n paketteina. Kymmenen vuotta on nykyaikana pitkä aika kokoelmien välillä suositun tekijän kohdalla.

  Mutta mites nuo Legendat laulut nyt menee. Tuosta julkaistiin nyt 10 ja 2 cd:n kokoelmat. Tuo laajempikin on vissiin myynyt aika hyvin, mutta ei näy mitenkään listoilla. Molemmat kulkee siis otsikon "Legendan laulut" alla. Onko tässä listasijoituksessa niputettu noiden myynti yhteen?

  VastaaPoista
 5. Todennäköisesti ne on yhdistetty. Kymmenen vuotta sitten Sellaista elämä on -kokoelman kahden cd:n versio nousi seitsemänneksi ja erikseen listattu neljän cd:n versio sijalle 25. Mutta tämäntyylinen johdonmukaisuus ei ole ikinä ollut Ylen listojen vahvuus.

  VastaaPoista
 6. Kuten jo edelliseen blogimerkintään totesin, toimittajailla on pitkin kevättä ollut hyvin lapsellinen suhde Teräsbetoniin ja siksi radiosoittoa ei tule. Kyse ei ole pelkästä viisupettymyksestä - päin vastoin, menestysmahdollisuus pakotti väkisin soittamaan ja nyt palattiin vain normaaliin "osoitan älykkyyteni enkä soita" kiukutteluun.

  Selittääkö muuten MMR:n singelmyynnin vähäisen putoamisen kakkospaikalta sijalle kuusi sama listatyhjiö kuin albumipuolella?

  VastaaPoista
 7. Missä miehet ratsastaa -singlen myynti putosi yli 60 prosenttia. Aivan kärkipäässä (esim. Top 3) erot kuitenkin ovat usein niin suuria, että isokaan muutos ei välttämättä näy sijaluvussa. Von Hertzenien myynti oli enää parikymmentä prosenttia julkaisuviikkoon verrattuna, mutta ykkössija säilyi.

  Ai että biisien radiosoittoa säätelevät nykyään ensisijaisesti minun lapsellisuuteni ja radiotoimittajien älykkyys? Vau, pitänee ruveta kuuntelemaan radiota.

  VastaaPoista
 8. Kiitos vastauksesta, mutta en huomannut viitanneeni sinuun? Anteeksi että sellainen käsitys syntyi.

  Joku syyhän siihen kuitenkin on, että MMR on soinut radiossa erittäin vähän samaan aikaan kun se kuitenkin on myynyt ihan hyvin ja tasaisesti? Joku kai siitä radiosoitosta päättää?

  VastaaPoista
 9. Kun Timo tuntuu tietävän noista myyntimääristä, niin kerrohan mitä esimerkiksi Von Hertzen Brothersin levy on myynyt viime viikolla listaliikkeiden kautta saavuttaakseen tuon ykköstilan. Entä Janne Raappana saavuttaakseen 40. listasijan?

  VastaaPoista
 10. Juu, saan aina haltuuni listojen raakaversiot, joissa on ylimääräistä infoa. Yksittäisten myyntilukujen paljastelu on kuitenkin tulenarkaa puuhaa eikä omasta mielestäni kauhean mielekästäkään. Ihmisillä on kuitenkin hirveän jyrkkiä käsityksiä siitä, millaisilla luvuilla listan on operoitava ollakseen "uskottava". Minä määrittelen uskottavuuden mieluummin metodien kuin lukujen kautta.

  Listaykkösen myyntilukema on melkein aina nelinumeroinen, mutta ääripoikkeamia tapahtuu sekä viisi- että kolminumeroiseen suuntaan.

  VastaaPoista