tiistai 6. toukokuuta 2014

Monenlaisia voittajia

Vaikka itse instituutio on kohta jo 60-vuotias, tänä keväänä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun euroviisujen voittokappaleesta tuli ensi kertaa Suomessa hitti. Esittäjä oli Italian Gigliola Cinquetti, jonka Non ho l’eta nousi sekä Iskelmän että Suosikin singlelistalla kolmanneksi. Tuon jälkeen voittosävelmiä on vastaanotettu meillä varsin vaihtelevasti, kuten allaolevasta graafista näkee. Palkit kuvaavat kokonaislistapisteiden määrää. Kuinka käy tänä vuonna?


8 kommenttia:

  1. Vuoden 1962 voittaja, "Un premier amour", kävi Ilta-Sanomien listalla kahdeksantena.

    http://books.google.fi/books?id=PhcEAAAAMBAJ&pg=PT4&dq=billboard+june+2+1962&hl=fi&sa=X&ei=1btoU8qPOsq9ygOKoICgCw&ved=0CDcQ6AEwAQ#v=onepage&q=finland&f=false

    VastaaPoista
  2. Jaha, taas Iltis yllättää. Biisiä ei näkynyt Iskelmän Top 20:ssä.

    VastaaPoista
  3. Ilta-Sanomien ja Iskelmän listoilla on tosiaankin yksittäisten kappaleiden sijoituksissa suuriakin eroja. Esimerkiksi Tuulan ja Paulan "Bella" oli top 5:ssä kolmella peräkkäisellä Ilta-Sanomien listalla (sijoitukset 5-3-3), kun taas Suomi soi 4 ei näytä sille lainkaan top 10 -sijoitusta. Oliko sekään Iskelmän listalla edes top 20:ssä?

    VastaaPoista
  4. Juuri sijalle 20 ylsi kesäkuussa 1962. (Poimin näitä numeroita Juha Lassilan Mitä Suomi soittaa? -teoksesta.)

    VastaaPoista
  5. Ainakin Jake Nymanin mukaan Ilta-Sanomien listan "otantaan kuuluivat pääkaupungin levykaupat", kun taas Iskelmän lista oli "koko maan levymyyntiä peilaava lista"
    Sami

    VastaaPoista
  6. Voi hyvinkin pitää paikkaansa, että Iskelmän listalla oli suurempi otanta, mutta en usko, että sekään olisi kuvannut koko maan levymyyntiä muuta kuin suuntaa antaen. Vielä vuonna 1997 arvioitiin, että listalle päätyisi 70–75 prosenttia kaikesta levymyynnistä, joten on vaikeaa uskoa, että yli 30 vuotta aiemmin laadittu lista olisi ollut kovinkaan kattava.

    Itse olen sitä mieltä, että Ilta-Sanomien listalla oli vastavuoroisesti omat etunsa Iskelmän listaan nähden. Tiheämpi laadintaväli mm. nosti ykköseksi sellaisia kappaleita, jotka Iskelmän listalla olivat useamman kuukauden ajan kakkosena. Se ei myöskään näkemäni perusteella ollut alkuvuosinaan yhtä katkonainen kuin Iskelmän lista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pointtini oli, että yksittäisten kappaleiden suuret erot listoilla voisivat johtua siitä, että ne ovat olleet syystä tai toisesta pääkaupunkiseudulla selvästi suosituimpia kuin muualla Suomessa.

      Muuten olen kanssasi täysin samaa mieltä. En halunnut mitenkään dissata Ilta-Sanomien listaa. Päinvastoin Ilta-Sanomien lista vaikuttaa todella mielenkiintoiselta nimenomaan tiheämmästä julkaisuvälistä johtuen. Eikä IS:n listan Helsinki keskeisyys näy yleensä listalla mitenkään. Niin tangohitit kuin Beatlesin singlet näyttäisivät olevan suurin piirtein samoilla sijoilla kuin iskelmän listalla. Olenkin sitä mieltä, että IS:n lista pitäisi saada arkistoiduksi siinä missä 60-luvun Iskelmän ja Suosikin listat ja ottaa mukaan ns. yhteislistaan ainakin jollakin prosentilla. Toisaalta Timo on kertonut monta kertaa tässä blogissa kuinka vaivaloista Ilta-Sanomien listojen kerääminen on.
      Sami

      Poista
  7. www.chemicalidol.blogspot.com

    VastaaPoista