sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Kuoleva aurinko sai etumatkaa

Sijat 9, 5 ja 6 edellisillä julkaisuillaan netonnut Insomnium on albumilistan korkein uutuus kakkosena. Shadows of the Dying Sun saanee kiittää asemastaan Kent-albumin myöhäistä julkaisua: Tigerdrottningen tienasi 9. sijansa vain yhden päivän myynnillä. Nähtäväksi jää, paljonko tuo pikamenekki verottaa ensi viikon sijoitusta – nousua on luvassa joka tapauksessa.

Uudelleenversiointiannos Dumari ja spuget bailaa (#7) on Tuomari Nurmion yhdestoista Top 10 -albumi. Joose Keskitalo (#16) kohensi uransa parasta numeroa ja kovan yrityksen jälkeen Pete Parkkonenkin (#20) yhden pykälän edellisestä kerrasta. Kaunis kuolematon (#30) ja Sinitaivas (#36) ovat listan ensikertalaisia, ja vuonna 1970 ilmestynyt Wigwamin Tombstone Valentine tilastoitui niin ikään vasta nyt. Sijan 44 Pixies on edellisen kerran havaittu näissä kuvioissa vuonna 1991.

En ole systemaattisesti kartoittanut bonuspainosten vaikutusta listasijoituksiin, mutta Suvi Teräsniskan Pohjantuuli (37–4) koki hyödyn, jota voi sanoa sangen poikkeukselliseksi. Joskus platinapainoksia vauhditetaan ennenjulkaisemattomilla radiohiteillä, mutta nyt radiolistan kymmenentenä majaileva Vaiettu rakkaus oli mukana jo alkuperäisellä levyllä. Ehkä jokin kolmesta uudesta raidasta tekee myöhemmin sille seuraa.

2 kommenttia:

  1. Itse asiassa Haloo Helsinki teki vastaavanlaisen nousun viime syksynä kun Maailma on tehty meitä varten-levyn platinapainos ilmestyi marraskuun puolessavälissä. Seuraavan viikon listalla levy nousi sijalta 41 sijalle 9, ja silloinkin samanaikainen radiohitti (Carpe Diem) oli jo alkuperäisversiolla mukana.

    VastaaPoista
  2. Haloon nousu on numeraalisesti melkein yhtä kova, mutta nelossijan ja ysisijan välinen arvoero on selvästi suurempi kuin sijojen 37 ja 41 välinen. Eli ihan vastaavina en noita kahta pitäisi. Kahdenkymmenen sijan nousu 50-30 ja kahdenkymmenen sijan nousu 21-1 eivät ole sama asia.

    VastaaPoista