tiistai 13. toukokuuta 2014

Edustaminen on riskipeliä

Kuten usein viime vuosina myös Softenginen Something Better otti aimo harppauksen radiosoitossa ennen edustustehtäväänsä Euroviisuissa: 40:nnestä 12:nneksi. Edeltäjät tulivat seuraavalla listalla yhtä lujaa alas, mutta onko Softenginen 11. sija finaalissa jo niin myönteinen tulos, että tilastollinen noste kestäisi pitempäänkin? Palaako Something Better jopa petraamaan latauslistan helmikuista 17. sijaansa?

Suomalaisten viisujen listakaaren ja etenkin myöhemmän maineen kannalta kisamenestys on jopa naurettavan ratkaiseva – ikään kuin ulkomaiset äänestäjät määräisivät, saammeko tykätä biiseistämme. Kojon Nuku pommiin julistetaan kerta kerran jälkeen epäonnistuneimmaksi viisuksemme muistamatta, että ennen kohtalokasta nollaansa se oli kunnon singlehitti ja jukeboxlistan ykkönen. Oheisessa graafissa pisimpien palkkien kokoajat ovat juuri niitä, joita suostuttiin kuuntelemaan vielä finaalin jälkeenkin.

Kyllä, tein viikon takaista voittajagraafia mukailevan esityksen myös suomiviisuista. Omat biisimme menestyivät jo ennen vuotta 1964, mutta esimerkiksi Marionin Tipitii (1962) keräsi singlelistalla niin hyvän potin, että olisi epäreilua esittää se tässä pelkkänä arviona. Pistearkistonihan ulottuu toistaiseksi vuoteen 1966.


5 kommenttia:

 1. Luulin, että Sata salamaa oli isokin hitti. Nykyäänhän se on tunnetuimpia viisujamme.

  VastaaPoista
 2. Vuoden 1961 ja 1962 edustuskappaleethan olivat kumpikin top 10 -hittejä, mutta nousiko Laila Halmeen "Muistojeni laulu" (1963) lainkaan listalle? Se taitaa olla nimestään huolimatta unohdetuin Suomen edustuskappale. Halme ainakin nousi myöhemmin tilastoihin Paul Anka -käännöksellä "Tuuli viedä saa".

  Voisin lyödä vaikka vetoa siitä, että Softengine parantaa lataussijoitustaan. Kappale on ollut iTunesissa kärjessä tai sen tuntumassa jo semifinaalin esityksestä lähtien. Nytkin se on kakkosena edellään vain Conchita Wurst. En usko, että muilla kuin Conchitalla tai pitkin viikkoa hyvin pärjänneellä Nopsajalalla olisi kovin suurta mahdollisuutta nousta Softenginen edelle.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista nähdä miten lataus- ja sinkkulistalle onnistuu Softenginen eri versioden yhdistely. Sinkkuhan on Sonyn, mutta viisu-kokoelma, jota kautta tulee osa latauksista on puolestaan Universalin. Jossain on mahdollisesti vielä latauksia jopa UMK2014 -koksun kautta ja sehän oli jaeltu Warnerin kautta. iTunesissa on Universal pärjännyt parhaiten, mutta Spotifyssa on Sony niskan päällä.

  VastaaPoista
 4. Muistojeni laulun esitti Suomen karsinnoissa sekä Irmeli Mäkelä että Marjatta Leppänen, Halme vasta finaalissa. Nuo kaikki levyttivätkin biisin, mutta eivät nousseet sillä listoille.

  VastaaPoista
 5. Mitä muuten tulee tuohon "nimestään huolimatta unohdetuin" -osastoon, niin kiitettävän hyvin on unohtunut myös Boulevardin Nauravat silmät muistetaan (1988), jonka sävelsi tuleva listajyrä Pepe Willberg.

  VastaaPoista