torstai 10. marraskuuta 2011

Edelleen suomalainen

Tähän aikaan vuodesta kirjaimet MMM ovat hyvin esillä kirjakaupoissa, ja nyt myös albumilistalla – korkeimpina uutuuksina kun saatiin mukaan Mokoma, Megadeth ja Munamies. Tosin kukaan noista ei näyttäydy ihan maineensa mukaisesti: kolmen peräkkäisen ykkösen jälkeen Mokoman Varjopuoli on viides, kolmesti urallaan kakkoseksi yltänyt Megadeth kahdeksas ja kevällä kärkeen pomppinut Munamies vasta viidestoista.

Huipulla jatkava Topi Sorsakoski haalii ymmärrettävästi valtaosan vainajasympatiasta, mutta Kari Tapio -kokoelmillekin riittää yhä ottajia. AXR on julkaissut niitä tänä vuonna kaksi, jotka pitävät paraikaa sijoja 22 ja 28. Miehen varhaisempaa tuotantoa hallitseva Warner nostatti alkuvuonna Kaikki parhaat -uusintajulkaisun neljänneksi, ja nyt tutunmuotoinen megaboksi/tupla-cd-kaksikko Olen suomalainen debytoi 19:ntenä. Missä viipyy tanssiremix-pläjäys, kumpi ehtii ensin?

Singlelistan kärjessä toistuu Apulannan keväinen keikaus – silloinhan Vääryyttä meni ykköseksi cd-myynnin turvin debytoituaan latauslistalla vasta 10:ntenä, ja nyt Pihtiote merkkautti sijat 1 ja 12. Puoli vuotta sitten tultiin nopeasti alas, joten seuraamme herkeämättä biisin jatkoliikehdintää. Radiovastaanotto on tällä kertaa parempi, jo kakkossijan arvoinen, ja sinkkuykkösiä triolle on täten kertynyt jo 22.

7 kommenttia:

 1. Milloin Beach Boys on edellisen kerran nähty Suomen albumilistalla?

  VastaaPoista
 2. Milloin "Army of lovers" keikkui Suomen albumilistalla viime kerran?

  VastaaPoista
 3. Aika random kysymys, mutta vastaan että lokakuussa 1993.

  VastaaPoista
 4. Kriitikoiden (ja Sony Musicin) hehkutuksesta huolimatta ei levy-ostajia näytä Lassi Valtonen oikein kiinnostaa, viime viikon kymmenenneltä sijalta tippui alas jaetulle 29. sijalle. Ei varmaan vähäinen radiosoittokaan ole vastannut odotuksia. Ihan hyvä niin.

  Lou Reed/Metallica:n Lulu (joka nousi Ruotsin lisäksi myös Saksassa Top 10 sijoille) nousi vielä toisellä viikolla joten ehkä sen korkein listasijoitus odottaa vielä tulemistaan...

  VastaaPoista
 5. The Voicen musiikki- ja viihdeuutiset on jälleen kerran onnistunut tekemään pienestä saavutuksesta niin suurta että... (vrt muinainen Anna Abreun brittien Top 10 listamenestys joka oli jollain mitättömällä Pop-listalla, ei millään virallisella listalla).

  Nyt on kyse nimittäin tästä. Voice uutisoi Apulannan tehneen maailmanennätyksen listaykkösten määrässä, saavuttamalla 21. listaykkösen "Pihtiote"-singlellään (tai itse asiassahan se oli single ykkönen nro. 22, mutta nojoo...). Uutisen mukaan Apulanta näin löi The Beatlesin ennätyksen, joka heidän mukaan on 20 USA ykköstä ja 17 brittiykköstä, aivan kuin nämä olisivat ainoat muut listat Suomen lisäksi!

  Aivan alkajaisiksi niin jokainen joka seuraa listoja tietää että Beatlesilla ei ole eniten ykkösiä briteissä vaan tietenkin Kuningas on listakuningas. Elviksellä kun on "A Little Less Conversation"-hitin ja vuoden 2005 ykköshittien uudelleenjulkaisusarjan muutaman uudelleen ykköseksi nousseiden singlen ("Jailhouse Rock", "One Night"/"I Got Stung", "It's Now or Never") avulla 21 ykköshittiä.
  U2 puolestaan nousi samaan määrään ykköshittejä kotimaassaan Irlannissa jo vuonna 2006 kun "Get on Your Boots" nousi listakärkeen, määrä luultavasti nousee seuraavan U2-levyn ilmestyessä, sillä vuodesta 1987 lähtien aina levyn eka single on noussut listakärkeen.

  Ennätys määrässä lista-ykkösiä virallisella listalla on kyllä The Beatlesin nimessä, mutta ei Briteissä tai Yhdysvalloissa vaan Australiassa, jossa Beatlesit kävivät listakärjessä vaatimattomat 26 kertaa joulukuun 1962 ja toukokuun 1970 välisenä aikana.

  Apulannan lähetttämän tiedotteen (jonka voi lukea yhtyeen kotisivuilla) mukaan "Apulanta ohitti Beatlesin ennätyksen". Maailmanennätyksestä ei sentään siinä puhuta, ainoastaan että he löivät Beatlesin legendaarisen ennätyksen, jolla viitaataan Billboard Hot 100-listan kahteenkymmeneen listaykköseen. Voicen uutinen on kääntänyt sen maailmanennätykseen johon "kukaan muu artisti tai yhtye ei ole ennen tätä moiseen yltänyt". Maailmaennätys tosiaan, erityisesti kuin wikipediasta tai muualta netistä (puhumattakaan musiikkikirjallisuudesta tai -lehdistä) olisi pienellä vaivalla voinut selvitää asian totuudenmukaisuus.

  VastaaPoista
 6. Kiitos tuosta, vastasit moneen asiaan joita minä ja muutkin ovat ehtineet miettiä. Katsotaan nyt, tartunko vielä teemaan jostakin suunnasta.

  VastaaPoista