torstai 3. marraskuuta 2011

Historiallinen kärkikvartetti

Nyt se lopulta nähtiin, eikä edes yllättäen: neljä uutta levyä albumilistan neljällä parhaalla paikalla. Poikkeuksellinen kisa päättyi Topi Sorsakosken voittoon seuraajinaan Lauri Tähkä, Suvi Teräsniska ja Popeda. Teräsniska alkaa olla ajoituksineen sangen taitava paalupaikan väistelijä – viime vuonnahan hän hävisi täpärästi Olli Lindholmille. Tulee mieleen Pet Shop Boys, jonka huippukauden albumit ilmestyivät aina samaan aikaan jonkun megatähden kanssa ja joka pääsi brittilistan kärkeen vasta kuudennella yrittämällä.

Kaikkia ei ruuhka haittaa, sillä 62-vuotias Tom Waits (12) ylsi uransa toiseksi korkeimpaan sijaan ja Pyhimys (16) sivusi parastaan. Lassi Valtonen (10) otteli ainoana ensikertalaisena ihan hyvin – sen sijaan Metallican ja Lou Reedin yhteisäänite (20) on dramaattinen limbo, jota ei voi selittää maanantaijulkaisullakaan. Club for Fiven (18) suhdanteita alkaa selvästi syödä yhtyeen jäsenten jatkuva vaihtuminen.

Harvinaisen lajityypin ”todennäköiset sijoituksensa parantajat” aika on taas koittanut – niistä Rajaton starttaa Jouluyöllään 24:ntenä ja Michael Bublén Christmas 37:ntenä. Smurffeille sija 28 on suorastaan lupaava, sillä muutama aiempi joulunalusäänite on jäänyt julkaisuviikollaan listan ulkopuolelle, mutta edennyt siitä kärkikymppiin. Rajattoman edellinen joululevy debytoi 33:ntena viikolla 46/2003.

Uutuushyöky suisti tietenkin vanhat listalevyt alamäkeen, mutta kovin korkealta ei kukaan pudonnut Top 50:n ulkopuolelle. Syksyn sävel -voitostaan huolimatta Jari Sillanpää liukui 13–27. Vaikka lähes joka kisaajalla on tuore levy markkinoilla, tilastollista hyötyä ei näy saavuttaneen kuin ehkä Martti Saarinen, joka pitää paikkansa 38:ntena.

8 kommenttia:

 1. Heh, ei mulla mitään oikeeta sanottavaa ole, mutta toi kuva Topi Sorsakoskesta vois olla yhtä hyvin kuva Tom Waitsistakin vähän nuorempina vuosinaan.

  VastaaPoista
 2. Topi pesi kaikki! Harmittavan alas jäi sekä Valtosen Lassi että Amoral, molempien levyt on timanttisen hyviä ainakin omasta mielestäni.

  VastaaPoista
 3. Jos olisin Vermossa, sanoisin että oikea hevonen voitti. Kuolema on paras ohjastaja, vaikkei sitä haluaisi nähdä kärryillä.

  VastaaPoista
 4. Niin, aika harvoin saadaan kuolleelta artistilta näin pian uusi/ennenjulkaisematon albumi markkinoille. Aki Sirkesalolta saatiin, ja sekin meni ykköseksi.

  VastaaPoista
 5. Aki ja Topi. Molemmat julkaistiin lisäksi EMIn kautta ja aivan fiksusti hoidettuina.

  VastaaPoista
 6. Lulu meni Ruotsissa yhdeksänneksi, mahtaako päästä missään korkeammalle.

  VastaaPoista
 7. Lulun menekkiä rajoittanee yleisen hämmennysmielialan lisäksi se, että levy on yhä kuunneltavissa helposti kokonaan projektin nettisivuilla. Ehkei levylafkakaan uskonut albumin räjäyttävän pankkia.

  Mutta siis kyllähän Lulu on kiinnostavinta ja ehkäpä kestävintä, mitä Metallican nimissä on ilmestynyt 23 vuoteen!

  VastaaPoista
 8. Lou Reed/Metallica yhteistyö nousi Saksassa peräti kuudenneksi, eli vielä Ruotsia paremmaksi.

  VastaaPoista