Kesällä 1999 Ylen kokoamaan viralliseen singlelistaan haettiin substanssia yhdistämällä myyntitietoihin neljän radioaseman (Radio Suomi, Radiomafia, Radio Nova ja Radio Extrem) soittomäärät. Sen ohessa julkaistiin erikoisliikkeiden myyntiin perustuvaa listaa, ja ei-julkiseen jakeluun pääsi myös varsinaisen pelkän myynnin pohjalta koottu tilasto. En viitsi enää kommentoida tuota ratkaisua, mutta kesällä 2000 ilmoitettiin, että tämä ”kokeilu” lopetetaan ja virallinen singlelista vastedes mittaa vain myyntiä. Nykyisin siis myös latausmyyntiä.
Sinänsä lyhyt ja ehkä merkityksettömältäkin tuntuva ajanjakso kummittelee yhä siellä täällä. Esimerkiksi Apulannan nettisivuilla juhlittiin Kuutio-albumin ilmestymisen yhteydessä sitä, että bändi on ennätyksellisesti saanut 18 singleä Suomen virallisen listan ykköseksi. Tämän tiedon voi todentaa Ylen ja Finnishchartsin nettiarkistoista. Mutta minun teksteistäni ja ehkä muualtakin on voinut saada kuvan, että niitä olisi yksi enemmän. Miksi?
Huhtikuussa 2000 Ylen listajärjestelmä mittasi viikon myydyimmäksi sinkuksi Apulanta-äänitteen Ei yhtään todistajaa. Kun summiin lisättiin radiosoittotiedot, se kuitenkin putosi yhteistuloksissa kolmossijalle. Systeemin osoittauduttua väliaikaiseksi olin ja olen sitä mieltä, että aikakirjoihin on yhteismitallisuuden ja monen muun hyveen nimissä merkittävä pelkällä singlemyynnillä ansaittu numero eli yksi. Toimin tietenkin samoin kaikkien muidenkin levyjen kohdalla. Niinpä esimerkiksi Sisältää hitin -kirjan mukaan Ei yhtään todistajaa oli Suomen singlemyyntilistan ykkönen, koska se oli.
Maailma on tunnetusti väärällään ihmisiä, joiden mielestä mitään ”virallista” ei pitäisi kyseenalaistaa. Toisaalta monilla muilla alueilla on hyväksyttävää ja suotavaa, että historiankirjoitusta voidaan muuttaa ja täydentää, kun nähdään metsä puilta ja saadaan uutta tietoa. Konkreettisimmin vanhoja tulosluetteloita on jouduttu viime aikoina päivittämään doping-skandaalien ryvettämissä urheilulajeissa.
Ylen virallisia listoja on silloin tällöin rukattu juuri ennen julkistamista, kun jokin sisä- tai ulkopuolinen taho on bongannut niissä virheitä. Miksei myös julkistamisen jälkeen? On sellaista tapahtunut suuremmissakin piireissä, jopa USA:n myyntitietoja kokoavassa Soundscanissä.
Toki hyväksyn täysin, että Apulannan ennätysnumeroksi kirjataan 18. Mutta huomauttaisin samaisen tiedotteen laatijaa siitä, että Teit meistä kauniin ei suinkaan ole kaikkien aikojen kauimmin singlelistalla viihtynyt kappale (35 viikkoa). Samaan 35:een ylsi juuri eilen Lasten liikennelaulu -ep, ja kestävämpiäkin piisaa – nämä pelkästään Yle-listahistorian ajoilta: Nightwishin Over the Hills and Far Away (49), Daruden Sandstorm (42), The Prodigyn Firestarter (37) ja HIMin Join Me (37). Toisaalta Teit meistä kauniin oli koko tuon ajan Top 10:ssä, koska singlelista oli tuolloin (ennen radiopistelaajennusta) vain 10 nimikkeen mittainen.
Apulanta-ykkösiä laskiessa voi päätyä outoon summaan myös, jos käyttää lähteenä opusta Suomi soi 4 – Suuri suomalainen listakirja. Siellä sen viikon kohdalla (12.10.1997), jolloin Mitä vaan kävi kärjessä, on virheellisesti seuraavan viikon lista. Tätä on vaikea hoksata, koska kirjaan ei ole merkitty edellisen viikon sijoituksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti