tiistai 18. tammikuuta 2011

Aukko historiassa

Yle Areenassa on sunnuntaihin asti tarjolla 35 vuotta vanha ohjelma, jossa Perttu Rousi soittaa Yleisradion Jokamiehen sävelradioon lähetetyistä biisitoiveista ynnättyjä joulukuun 1975 suosituimpia ulkomaisia hittejä. Jokamiehen listaa kuultiin vuosina 1973–1985 kerran kuussa, suomalaiset ja ulkomaiset erikseen.

Kahden radiokanavan aikakaudella yleisöä ja toivojia piisasi, ja koska listat eivät perustuneet mihinkään ehdokasasetteluun, ne olisivat aivan valideja ikuistettaviksi tilastokirjoihin single- ja jukeboxtilastojen rinnalle. Valitettavasti niitä ei Ylen arkistoista löydy kuin ohjelmatallenteina, joita Jake Nymanin mukaan on 11 vuoden ajalta yhteensä parisenkymmentä. Mikään lehtikään ei listoja julkaissut.

Vaikka itse en sitä harrastanut, voin hyvin kuvitella joissain maamme kolkissa hengenheimolaisteni merkanneen tuloksia sinikantisiin vihkoihin. Tällaisen vihon löytämisestä tulisin sangen iloiseksi. Aikamoista hakuammuntaa, mutta jos lukijoilla sattuu olemaan havaintoja esi-isiensä tämäntyyppisistä muistiinpanoista, niin ilmoittautukaa!

Jako ulko- ja kotimaisiin sarjoihin ihmetytti, koska suomalainen musiikki ei kaivannut mitään erityissuojelua. Etenkin loppuvuonna singlelistat täyttyivät huippusuositun Syksyn sävelen kisaajista, ja tuon joulukuun Top 10:ssä oli vain kaksi tuontikappaletta. Kuultavassa ohjelmassa monet niistä olivat jo edellisen kevään satoa.

Joulukuun tuloslähetys kuultiin 16. tammikuuta, mikä oli tuolloin ihan tavallinen viive – myyntilistatkin julkaistiin Seurassa ja Avussa kolme–neljä viikkoa myöhässä, vaikka ne olivat jo tuolloin viikkolehtiä. Siksi on kiiteltävä juontajaa siitä, että kun hän kertoi Abban Mamma Mian nousseen Britanniassa 10 myydyimmän joukkoon, tieto oli poikkeuksellisen tuore. Sinkku harppasi 12. sijalta kolmanneksi vain viikkoa aikaisemmin.

10 kommenttia:

  1. Sen verran korjausta, että jokamiehen lista jatkui aina kesään 1985 asti Tapani Ripatin juontamana. Itseltäni löytyy kasetti tallenteena viimeinen ulkomaalaisten lista kesältä 1985.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hyvä. Ylen arkistotallenteita on noilta mainitsemiltani vuosilta 1973–1983.

    VastaaPoista
  4. minulle tuolloin eläneenä ainut kunnon painettu lista oli "suosikki 100" joka ilmestyi kerran kuussa. sitten tuli lp:t rinnalle. radion lista-ohjelma oli sitä jotain; kotimaista iskelmää. ja sitä kuunneltiin. ulkolaiset kaleidoskoopista tai 8 kärjessä tai markku helimaan ohjelmista.

    VastaaPoista
  5. Juu, Suosikki laati omia listojaan, ja niiden julkaisuviive oli vähintään yhtä pitkä. Lehtihän ilmestyi aina kuun loppupuolella (ainakin 70-luvulla), ja myyntitiedot olivat edelliseltä kuulta.

    VastaaPoista
  6. sillä tavalla Suosikin lista oli ajankohtainen että siitä ylipäätänsä näki mitä levyjä oli ilmestynyt. tuolloin ei levyjen julkaisua mainostettu juurikaan missään, uutuudet kuuli Ylen Sävelradiosta kun muuta kanavaa ei ollut (paitsi se toinen puhe- ja klassinen). Suosikin listasta saattoi painettuna lukea mitä muut ostavat myös laajalla maaseutu-Suomessa, kaupallisuushan oli tuolloin porvareitten hommaa kun meikäkin erehtyi hillumaan vasemmiston puolella. mutta en kadu. Kun ostin Abbaa niin moni katsoi kieroon: musiikista ei olisi saanut nauttia vaan piti vähintäin olla jotain edistyuksellistä Love-recordsin kamaa että kehtasi sanoa diggaavansa. voi niitä aikoja.

    VastaaPoista
  7. Meneeköhän muistelo metsään? Itse ns myöhäisherännäisenä listamaailmaan muistan 80-luvulta Ripatin toimittaneen kuukausittain kolmeakin listaohjelmaa: kotimaiset, käännetyt (eli alkuperämaa muu kuin Suomi) ja ulkomaiset. Näitä ajettiin torstai-illoin yksi per kuukausi, ja neljäntenä ohjelmana taisi olla Ripatin sydäntä lähellä ollut Ocsid. Täytyy kiittää Lahden alueella edelleenkin aktiivista toimittaja Ripattia, kyllä hänen vaikutuksensa oli aika suuri noina radiollisesti köyhinä vuosina. Ainakin Art Company (Susannah) ja muutama muukin keski-eurooppalainen akti saa kiittää Ripattia avusta hittiensä jalkautumisesta näille raukoille rajoille

    VastaaPoista
  8. Oikein muistat. 70-luvun lopulla karsinoitiin käännöskappaleet omalle listalleen, vaikka niiden osuus hittimusiikissa oli ehtinyt jo kääntyä jyrkkään laskuun. En viitsinyt mainita tätä nolohkoa episodia.

    VastaaPoista
  9. Hei,

    kirjoitit: "Mikään lehtikään ei listoja julkaissut."

    Katso! julkaisi Jokamiehen listan tuloksia, ainakin ohjelman loppuvaiheissa. Sehän oli tuohon aikaan vielä suht vahvasti myös radiolehti.

    VastaaPoista
  10. Kiitos vihjeestä! Tongin Katson arkistoista aikoinani 90-luvun alun radiolistoja, mutta en huomannut tutkia vanhempia vuosikertoja.

    VastaaPoista