torstai 4. huhtikuuta 2024

Voitto tuntuu voitolta

Lauantaina tulee 50 vuotta siitä, kun Abba voitti euroviisut Brightonissa. Tieto ei ole mikään yllätys, sitähän kelattiin jo viime vuonna: Loreen sai murskaäänimäärän tuomaristolta mukamas siksi, että viisuorganisaatio haluaa Waterloon 50-vuotisjuhlat Ruotsiin. Hohhoijaa.

Harvemmin on ollut puhetta siitä, että Waterloon kokonaispisteistä peräti 21,74 prosenttia tuli Suomesta. Voittajakappale on saanut yksittäisestä maasta isomman prosenttiosuuden vain parissa varhaisemmassa kisassa, joissa oli vain 12 tai 10 osanottajaa. Seuraavana vuonna 1975 tuli käyttöön nykyjärjestelmä, jossa maksimipistemäärä on 12, eikä yksittäisen maan osuus ole sittemmin yltänyt edes 10 prosenttiin voittopotista.

Vuoden 1974 järjestelmässä joka maassa oli 10 tuomaria, jotka antoivat pisteen suosikkibiisilleen. Jaossa oli siis 170 pistettä, joista Waterloo sai suhteellisen vaatimattomat 24. Suomen tuomareista viisi äänesti sitä. Jos kolme heistä olisi Ruotsin sijasta antanut äänensä Italialle, kokonaistulos olisi muuttunut.

On ratkaisematon ikuisuuskysymys, kuinka paljon voitto vaikutti Abban uraan. Viisuorganisaatio tietysti hehkuttaa sen merkitystä pönkittääkseen omaa erinomaisuuttaan, mutta Waterloohan eteni USA:ssakin kuutossijalle, ja siellä ei vieläkään useimmille euroviisut merkitse yhtään mitään. Kiinnostavaa muuten, että yksi isoimmista Abba-fanimaista eli Britannia antoi Waterloolle nolla pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti