perjantai 16. joulukuuta 2022

42 vuotta kuplinut Sika

Albumilistan historiassa on tilastoitu toistasataa yksittäisten esittäjien joululevyä, mutta ensimmäistä niistä saatiin odottaa lähes 15 vuotta. Se oli Juice Leskinen Slamin Kuusessa ollaan (#10, 1980). Leskinen teki vain tämän levyn Poko-yhtiölle, jollei huomioida hänen mukanaoloaan Tuuliajolla-soundtrackillä (1981).

Sen ilmestyessä Leskinen oli juuri noussut suosiokuopasta, jota ei nykyisin tunnuta juuri muistavan. Ensimmäinen Slam-kokoonpanon älppäri Tauko I (1978) jäi ulos Top 30:stä, ja seuraaja Tauko II sai tyytyä sijaan 29. Alkuvuonna 1980 tulivat sitten XV yö ja single Ei elämästä selviä hengissä. Jo helmikuussa 1981 Johanna julkaisi albumin Ajan henki, joka otti artistin siihen asti parhaan kakkossijan.

Kuusessa ollaan sisälsi vain muutaman alkuperäislaulun, joista tunnettuudessa yli muiden on tietenkin päätösraita Sika. Sitä ei julkaistu singlenä, eikä kappale ole myöhemminkään onnistunut etenemään arkistokelpoiseksi hitiksi. Vuonna 2018 se kävi lähellä, radiolistan 22:ntena. Striimeissä hittirajan ylitys näyttää epätodennäköisemmältä, mutta viime jouluaaton Spotify-striimeissä Sika kiipesi sijalle 76.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti