keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Multihitit osa 6: sijat 5–1

Sarjassa laitetaan pistejärjestykseen listahistorian menestyneimmät biisit, jotka ovat tilastoituneet vähintään kahtena eri versiona. Versioiden pisteet on ynnätty ja ne luetellaan aikajärjestyksessä.

Loppuhuipentuman dramaturgia on käänteinen. Sävellyksistä yksi on trad, yksi 50-luvulta, yksi 60-luvulta, yksi 70-luvulta ja yksi 00-luvulta. Kolme tehtiin USA:ssa, yksi Alankomaissa. Tradin alkuperästä liikkuu useita teorioita.

5. Rihanna ft Jay-Z: Umbrella / The Baseballs: Umbrella

Tämän kappaleen korkean sijoituksen ihmettelijät ovat armeliaasti unohtaneet, kuinka huimassa suosiossa The Baseballs käväisi. Rihanna oli 2007-vuosilistan kahdeksas, Baseballs 2009-listan kakkonen.

4. The Animals: The House of the Rising Sun / Lasse Mårtenson: Nousevan auringon talo / Frijid Pink: The House of the Rising Sun / Santa Esmeralda: The House of the Rising Sun / Markku Laamanen: Nousevan auringon talo / Rage: House of the Rising Sun
Perinneviisu on taipunut moneen tyyliin. Animals-sovitus varmaan tiedetäänkin, Frijid Pink teki siitä psykedeliarockia, Santa Esmeralda latinodiskoa ja Rage ysärihousea.

3. The Brothers Four: Greenfields / Neloset: Vihreät niityt / Eila Pellinen: Vihreät niityt / Olavi Virta: Vihreät niityt / Fredi: Vihreät niityt / Topi Sorsakoski & Agents: Vihreät niityt
The Brothers Fourin näkemys The Easy Ridersin kappaleesta oli vuoden 1961 suurin hitti ja sai heti peräänsä listoille kolme suomalaisversiota. Fredi levytti sen vuoden 1974 platina-albumilleen ja Sorsakoski 1986 listaykkös-ep:lleen.

2. Shocking Blue: Venus / Kirka: Venus / Bananarama: Venus
Ainoa kappale, joka pääsi kolmena versiona Top 1000 -kirjaan, oli helppo ennustaa laskelman paraatipaikoille, mutta ei se ihan kärkeen päässyt. Shocking Blue -kitaristi Rob van Leeuwenin sävellys.

1. Roberta Flack: Killing Me Softly with His Song / Marion: Jokainen päivä on liikaa / Päivi Paunu: Jokainen päivä on liikaa / Fugees: Killing Me Softly / Saija Varjus: Jokainen päivä on liikaa
Roberta Flack oli 1973-vuosilistan ykkönen ja Fugees 1996-listan viides. Saija Varjus kierrätti 70-luvun käännöstä, mutta sovitus ei ollut 70-lukua eikä Fugeesia. Kappaleen alkuperäinen levyttäjä oli Lori Lieberman 1971.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti