maanantai 15. marraskuuta 2021

Mañana tuli sittenkin

Fyysinen myynti nauttii Suomen albumilistalla niin suurta painoarvoa, että Abban nousu ykköseksi oli selviö. Tuon painoarvon takia kvartetti ei edes ole mikään poikkeuksellinen veteraani paalupaikalla. Jo ennen Abbaa listauransa aloittaneista lähimenneisyyden ykkösistä mainittakoon Hurriganes alkuvuonna ja Deep Purple viime syksynä.

Virikkeellisempi havainto on Voyagen kakkossija USA:ssa. Aktiiviaikanaan ruotsalaiset eivät yltäneet siellä 14. sijaa korkeammalle. Mamma Mia -elokuvan soundtrack meni sittemmin ykköseksi, mutta siinähän lauloivat muut. Miksi tulos oli noin kehno, vaikka Top 20 -hittejä kertyi ihan kunniakkaat kymmenen?

1970-luvulla pop- ja diskoalbumit olivat alakynnessä rockiin, countryyn, r&b:hen ja aikuispoppiin nähden. Yksi hitti per levy ei vielä ruokkinut kysyntää, ja Abban neljä Top 10 -singleä olivat kaikki eri albumeilta. Lajityypin ensimmäiseksi kolossiksi kasvanut Saturday Night Fever sisälsi neljä listaykköstä. Nelikko konsertoi urallaan USA:ssa vain 13 kertaa, kaikki syys–lokakuussa 1979.

Kiinnostavaa kyllä aika moni Abban single menestyi paremmin USA:n kuin Suomen listoilla, esimerkiksi Take a Chance on Me (#3), SOS (#15) ja Does Your Mother Know (#19), joka oli siellä Voulez Vous -albumin isoin hitti. Suurimmat massit sävellyksenä taisi tuottaa Hasta Mañana, jonka Debby Boone levytti 10-viikkoisen listaykkösen You Light Up My Lifen b-puoleksi. A- ja b-puolestahan maksettiin samat korvaukset.

1 kommentti:

  1. Ace of Base on toki edelleen ainoa ruotsalainen artisti/yhtye jolla on Billboard 200 listaykkönen. Ja se olikin sitten todellinen monster-albumi jolla oli kolme jätti-adjuanttia.

    VastaaPoista